Han fikk fengselstraff for prisfiksing. Nå tror den tidligere tunfisktoppen det samme kan skje i laks

Nyheter
1266

Norske laksegiganter kan få seg en ubehagelig overraskelse i møte med det amerikanske rettsvesenet, tror Chris Lischewski.

Chris Lischewski var tidligere en høyt profilert konsernsjef i den amerikanske tunfiskgiganten Bumble Bee Foods. Tidligere denne måneden ble mannen med hockeysveisen dømt til 40 måneders fengsel og ilagt en bot på 100.000 dollar etter at en jury fant ham skyldig i sammensvergelse for å fikse prisene på hermetisert tunfisk solgt i USA fra 2011 til 2013.

Lischewski har anket dommen.

Flere søksmål
I et intervju i bransjeavisen Seafood Source kritiserer Lischewski det rettslige grunnlaget for flere av de pågående rettstvister knyttet til prisfiksing i USA.

– Justisdepartementet har nå rettet seg mot den amerikanske storfekjøttindustrien, fjærkre og laks for prisfiksing. Fire av de største storfekjøttprosessorene i USA; Tyson Foods, JBS SA, Cargill og National Beef/Marfrig, som sies å ha kontroll over mer enn 80 prosent av den innenlandske foredlingsindustrien for storfekjøtt, har nylig blitt stilt for retten. I fjærfebransjen har Perdue Farms, Tyson Foods, Pilgrims Pride, Sanderson Farms, Peco Foods, Wayne Farms, Koch Foods, Mountaire Farms og House of Raeford Farms vært i nyhetene for prisfisking og to administrerende direktører er nylig tiltalt. I laks har Mowi og Scottish Sea Farms medeiere SalMar og Lerøy blitt sendt stevninger. Hvis den lave listen i Per Se-regelen får anvendelse på alle disse selskapene, står de overfor de samme utfordringene som tunfiskindustrien har møtt, sier han.

Les også: Påstander om prisfiksing er «for vage», mener storoppdrettere

Den såkalte Per Se-regelen Lischewski viser til er et dommeropprettet tilskudd til Sherman Antitrust Act som trådte i kraft i 1898 da prisfiksing var en forseelse med en maksimal bot på 1.000 dollar.

Urimelig
– Under Per Se-regelen er enhver handling med prisfiksing definert som urimelig, og regjeringen trenger bare å vise eksistensen av en avtale for å oppnå en dom. De trenger ikke å vise at prisfiskingsavtalen noen gang ble innført, at den var effektiv eller at det var noen skade for forbrukerne, sier han videre.

Lischewski og hans advokater mener Per Se-regelen bryter med den amerikanske grunnloven, og mener det bør være opp til juryen – ikke retten – å bestemme hva som er urimelig.

Massesøksmål
Fra våren 2019 har en rekke småbedrifter anlagt søksmål mot norskeide laksegiganter basert på amerikansk antitrustlovgivning. Her inngår Mowi, SalMar, Lerøy, Grieg Seafood, Bremnes Seashore og eksportøren Ocean Quality.

Ifølge massesøksmålet, anlagt ved en føderal domstol i Miami, anklages selskapene for angivelig å ha konspirert for å fastsette prisen på laks ved å koordinere salgspriser, utvekslet kommersielt sensitiv informasjon, blitt enige om å kjøpe produkter fra konkurrenter når disse selger til lave priser og koordinert en strategi for å øke spotprisene for å oppnå høyere priser på langsiktige kontrakter.