Påstander om prisfiksing er «for vage», mener storoppdrettere

Nyheter
947

Laksekjempene avviser anklager.

Siden april i fjor har en rekke småbedrifter anlagt søksmål mot norskeide laksegiganter basert på amerikansk antitrustlovgivning. Her inngår Mowi, SalMar, Lerøy, Grieg Seafood, Bremnes Seashore og eksportøren Ocean Quality.

Ifølge massesøksmålet, anlagt ved en føderal domstol i Miami, anklages selskapene for angivelig å ha konspirert for å fastsette prisen på laks ved å koordinere salgspriser, utvekslet kommersielt sensitiv informasjon, blitt enige om å kjøpe produkter fra konkurrenter når disse selger til lave priser og koordinert en strategi for å øke spotprisene for å oppnå høyere priser på langsiktige kontrakter.

Bloomberg har fått innsyn i rettspapirer som ble sendt inn mandag til den føderale domstolen i Miami, hvor lakseoppdretterne hevder at antitrust-søksmålet er avhengig av «vage anklager om uspesifiserte handlinger fra uspesifiserte tiltalte på uspesifiserte tidspunkter, som ikke er tilstrekkelig som lov å underbygge et krav».

Søksmålene var basert på Europakommisjonens antikartell-etterforskning i februar i fjor av Grieg Seafood Shetland, Lerøy-SalMar eide Scottish Sea Farms og Mowi.

Senere, i november, fikk Mowi, SalMar og Grieg Seafood overlevert stevninger av det amerikanske justisdepartementet som åpner en kriminell etterforskning som involverer beskyldninger om lignende handlinger.

– Mowi har ikke vært involvert i prisfiksing eller annen konkurransebegrensende oppførsel, og mener at påstandene er ubegrunnede, sier en talsperson for Mowi.

– Vi er ikke kjent med noe praksis som hindrer konkurranse, verken i EU, USA eller andre land. Vi følger opp søksmålet juridisk, istemmer Kristina Furnes, kommunikasjonssjef i Grieg Seafood, overfor iLaks.