Grieg Seafood: – Vi har booket om forsendelsene til Kina

Nyheter
1110

Grieg Seafood tar grep etter at nytt smitteutbrudd av COVID-19 i Beijing har ført til at Kina har stanset salg av all laks.

iLaks har de siste dagene skrevet at kinesiske myndigheter har stengt ned et område i Fengtai-distriktet i den sørlige delen av Beijing i forbindelse med at nye smittetilfeller i byen ble sporet tilbake til et kjøttmarked i Xinfadi, der det ble funnet koronavirus på en skjærefjøl for importert laks.

Cui He, president i China Aquatic Products Processing and Marketing Alliance (CAPPMA), har uttalt at lakseindustrien vil bli påvirket av utbruddet mens man prøver å avklare hvor viruset kommer fra.

I et kundenotat mandag skrev Carnegie-analytiker Lars Konrad Johnsen at situasjonen «kan bli veldig utfordrende for oppdrettsnæringen, og Grieg Seafood er en av oppdretterne som merker konsekvensene av det nye utbruddet.

– Kina er per i dag ikke et stort marked for oss med omtrent 2,6 prosent av salget så langt i år. Vi selger heller ikke så mye til Kina akkurat nå, og har booket om forsendelsene, sier kommunikasjonsdirektør Kristina Furnes til TDN Direkt.

Ifølge TDN Direkt vil også Bakkefrost vente med å sende laks til Bejing før det er klarhet omkring situasjonen.

Departementet i møte med næringen
I en pressemelding sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet at de har blitt kontaktet av kinesiske myndigheter. 

– De ber blant annet om informasjon fra næringen om smitterisiko forbundet med produksjon av fersk laks. Dette ønsker vi å svare ut så raskt og grundig som mulig, for å minimalisere skadevirkningene for eksporten, sier han.

Departementet var mandag i møte med Mattilsynet og næringen, og ba om innspill til materiale som er under utarbeiding, og som vil deles med kinesiske myndigheter tirsdag.

– Vant til at det endrer seg fort
Mattilsynet har selv lagt ut en melding på sine nettsider, der de understreker at det er ingen kjente tilfeller av koronasmitte via forurenset mat, importert mat eller vann.

«Derfor er fisk og sjømatprodukter fra Norge trygge å spise», skriver Mattilsynet.

– Det skaper litt usikkerhet i koronasituasjonen og det er mye usikkerhet i utgangspunktet, men norske eksportører er vant til at det endrer seg fort, sier daglig leder Botholf Stolt-Nielsen i eksportbedriften Ocean Supreme til NRK.