– Hvor mye penger har chilenske oppdrettere råd til å binde opp i fryselagre?

Nyheter
867

Kolbjørn Giskeødegård, analytiker i Nordea Markets, tror det er et tidsspørsmål før chilenske lakseoppdrettere må kvitte seg med fisk fra fryselagre for å unngå store økonomiske tap.

Mandag skrev iLaks at chilenske lakseoppdrettere har over 50.000 tonn laks og coho på fryselagre.

Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegard i Nordea Markets mener kapasiteten er i ferd med å sprenges, og at det derfor må tømmes litt.

– Det er fysiske begrensinger for hvor mye du faktisk kan fryse ned. Selvfølgelig kan du ha tilgang til fryselagre i Chile, som ellers brukes til kjøtt. Men problemet er: Hvor mye penger har chilenske oppdrettere råd til å binde opp i fryselagre?, sier Giskeødegård til iLaks.

Tvunget til å tømme
Giskeødegård forklarer videre at hvis selskaper er økonomisk solide, som for eksempel Cermaq, Mowi Chile, Camanchaca og AquaChile, så kan man ha råd til å bygge opp fryselagre. Men på den andre siden, hvis selskaper behøver penger, kan de bli tvunget til å frigjøre fisk fra lagre til en lavere pris for å møte etterspørselen i markedet.

– Chilenerne leverer allerede røde tall, og de har har en negativ kontantstrøm fra salget, så de kan ikke finansiere frosne varelagre, mener Giskeødegård.

– På et tidspunkt blir de tvunget til å tømme lagrene. Jeg tror det store spørsmålet er når, ikke hvor mye de kan akkumulere, sier han.

Giskeødegård vil ikke spekulere når selskaper eventuelt må starte tømmingen av lagrene.

– Prisene vil ikke komme tilbake til nivået før Covid-19
Giskeødegård mener imidlertid at chilenske lakseoppdrettere har et mye bedre utgangspunkt enn da næringen ble rammet av vulkunutbrudd og algeoppblomstring i henholdsvis 2015 og 2016. Dette førte til store anleggsskader og massive fisketap.

Et resultat av at fryselagrene tømmes vil være et fall i lakseprisen. Mandag uttalt senioranalytiker for sjømat i nederlandske Rabobank, Gorjan Nikolik, at fall i lakseprisen de kommende månedene kan gi tap for hele næringen.

– Jeg er helt enig i dette synet. Jeg tror vi vil se lave priser de neste seks månedene. Det kommer til å være et større tilbud til en lavere etterspørsel, og det vil ikke være noe turisme over landegrensene. Vi forventer at prisene vil begynne å stabilisere seg i 2021. Vi forventer ikke at prisene vil komme tilbake til nivået før COVID-19, avslutter Giskeødegård.