Skattefaren er ikke over.
E24 og IntraFish er blant de avisene slår stort opp at «Ap dropper lakseskatten – dermed er det flertall i Stortinget mot lakseskatten».
Saken er tabloid og misvisende – av flere grunner.
Partiets fiskeripolitiske talskvinne, Cecilie Myrseth, utdyper overfor iLaks at Ap er for grunnrente, men mener modellene som er lagt frem ikke er gode nok. Arbeiderpartiet dropper altå ikke skatten, men ønsker en annen og mer presis form for beskatning.
At det ikke har vært flertall på Stortinget for 40 prosent grunnrenteskatt er knapt noen nyhet. Det har vært kjent i snart et år – etter at landets politiske partier hadde gjort unna sine landsmøter.
Skumme fløte
Først og fremst er dette utspillet et bevis på at Ap vil skaffe seg handlingsrom.
De låser seg ikke i ett spor, og holder de fleste muligheter åpne for å beskatte oppdrettsnæringen – og å kunne sy sammen et politisk kompromiss som står seg. Partiets klare ønske er å skumme fløte av oppdrettsvirksomheten. Laks er viktig for Norge – også for finansiering av velferden.
Spesifikt sikter Ap mot en modell som areal- eller produksjonsavgift, og der pengene primært går til kommunene som tilrettelegger for produksjon av laks og ørret.
De signaliserer altså at pengene ikke bør gå til Finansdepartementet og fordeling sentralt fra Oslo.
Særskatt
Ap kjøper seg også tid med dette utspillet.
Det er halvannet år til neste stortingsvalg. Oddsene er lave for at venstresiden vil styrke seg på de sittende regjeringspartiers bekostning. Med to strake regjeringsperioder for Erna Solberg kan det gå mot et skifte.
For de fleste observatører har det vært åpenbart at den politiske vinden blåser i retning av en form for særskatt for laksen. Dette har til og med Sjømat Norge sett. Med fasit i hånd burde de nok ha åpnet for dette atskillig tidligere.
Ved avvisningen av en marginal produksjonsavgift fikk oppdrettsorganisasjonene skattekåte departementsbyråkrater supplert av røde stortingspolitikere på nakken. Resultatet vil bli en form for ekstraordinær beskatning – som blir vesentlig tyngre.
Men hvor mye og i hvilken form denne særskatten vil få er ikke klart. Det har det største opposisjonspartiet, Arbeiderpartiet, idag kjøpt seg tid for å vurdere.