Trolig noen tusen laks rømt etter stormskader hos Lovundlaks: «Våre anlegg skal tåle betydelig mer enn dette»

Nyheter
1605

Lovundlaks med oppdatering etter anleggshavariet på Helgeland.

I forrige uke ble Lovundlaks sin lokalitet Kveitholmen i Lurøy kommune rammet av et kraftig uvær på Helgeland.

En betydelig mengde laks døde på lokaliteten under anleggshavariet. Ifølge styreleder Thomas Andreassen viser foreløpige tall tirsdag at cirka 35.000 laks med en snittvekt på rundt tre kilo døde.

«Ikke godt nok»
På Facebook skriver Lovundlaks at situasjonen eskalerte raskt da fem av fortøyningslinene etter tur sviktet.

«Under krevende forhold fikk våre folk anlegget under slep. Vi ble raskt tilbudt hjelp fra svært mange andre aktører, og den bistanden vi fikk under bergingsoperasjonen var helt avgjørende for at utfallet ikke ble verre. Det ble gjort en enorm innsats, og vi må rette en stor takk til alle dem som hjalp oss i denne kritiske situasjonen», skriver selskapet.

Lovundlaks tar samtidig sterk selvkritikk.

«Selv om været var svært dårlig under havariet, så er vi helt klare på at våre anlegg skal tåle betydelig mer enn dette. Umiddelbare tiltak er allerede gjort, og vi skal fremover jobbe med myndigheter og fagmiljø for å forhindre at slike hendelser, ikke bare på våre anlegg, men også generelt i næringen, skal skje igjen. Det som har skjedd er ikke godt nok, og det beklager vi på det sterkeste.»

KART: Lovundlaks

Noen tusen laks har rømt
Men selv om havariet ble langt mindre enn hva selskapet fryktet, har trolig noen tusen laks rømt. Selskapet utlover derfor dusør til fritidsfiskere på 300 kroner for hver oppdrettslaks med vekt på mellom to og 4,5 kilo, som gjenfanges innenfor det geografiske område som vist på bilde til høyre. Ifølge Lovundlaks er fisken frisk og velegnet til konsum, og fiskere får beholde fangsten selv.

Lokaliteten Kveitholmen ligger utenfor innløpet til Sjona, og her ligger det ifølge selskapet fire lakseførende vassdrag: Silavassdraget, Flostrandvassdraget, Botnelva (Sjona kraftverk) og Langsetelva.

«Vi skal gjøre det vi kan for at rømmingen skal ha så liten genetisk påvirkning som mulig på villaksen i disse vassdragene», skriver Lovundlaks.

Gjenfangsten varer til og med 3. november.

«Perioden kan bli utvidet i tid og geografisk omfang, dersom fangst og observasjoner av rømt laks skulle tilsi det», skriver Lovundlaks avslutningsvis.

Fra lokalitet Kveitholmen. FOTO: Lovundlaks (med tillatelse)