Anleggshavariet hos Lovundlaks: – Et betydelig antall død fisk på lokaliteten

Nyheter
2412

Lovundlaks har mistet mye laks etter anleggshavariet på Helgeland.

Lovundlaks ble tirsdag rammet av et anleggshavari på lokalitet Kveitholmen i Lurøy kommune i forbindelse med det kraftige uværet på Helgeland.

Selskapet har gjennom natten og morgentimene fått avklart at hendelsen mest sannsynlig ikke innebærer en større en rømming av fisk, slik selskapet først fryktet. Den endelige avklaringen på om det er rømt fisk, og eventuelt omfang, vil først være klart når fisken i merdene er talt opp, opplyser Lovundlaks i en pressemelding.

Lovundlaks jobber ifølge pressemeldingen derfor videre som at det kan være rømming, og gjenfangstgarn er satt ut i område rundt anlegget.

Betydelig antall død fisk
Hendelsen har medført at det er et betydelig antall død fisk på lokaliteten. Volumet er ikke kartlagt.

«Dette er også svært uheldig, først og fremst ut fra et dyrevelferdsmessig perspektiv, samtidig som det medfølger økonomiske konsekvenser», skriver selskapet i pressemeldingen.

Lovundlaks håndterer situasjonen fortløpende, og har satt inn alle ressurser for å få gjennomført nødvendige tiltak. Gjenværende fisk i de hardest rammede merdene vil bli slaktet ut fortløpende, mens død fisk i anlegget vil bli samlet opp og håndtert.

Thomas Andreassen. FOTO: Nord Advokatfirma

Årsak uavklart
– Det har gjennom det siste døgnet vært satt i verk en stor operasjon med Lovundlaks sine egne ansatte og ved hjelp av innleid bistand. Jeg er imponert over den innsatsen som er lagt ned av mannskapene for å stabilisere situasjonen på lokaliteten, sier styreleder Thomas Andreassen.

– Jeg er også glad for at mannskapenes liv og helse er ivaretatt under de krevende forholdene, sier Andreassen videre.

Årsaken til havariet er fortsatt ikke kjent, utover det faktum at deler av fortøyningsarrangementet har gitt etter for naturkreftene.

Lokalitet Kveitholmen. FOTO: Lovundlaks (med tillatelse)