Den første høststormen på Trøndelagskysten slet tirsdag formiddag fortøyningene til en tom Aquatraz-merd i Eiterfjorden.
Saken ble oppdatert klokken 18.05 tirsdag.
Det skriver Midt-Norsk Havbruk (MNH) i en pressemelding. Det var avisen Ytringen som omtalte hendelsen først. Saken ble også omtalt med bilder i Namdalsavisa.
Ifølge MNH var Aquatraz-merden var hevet for vask og desinfiseringsarbeid. Merden sto plassert på de spesialbygde flytepontongene da høststormen tok tak i den over 20 meter høye og rundt 500 tonn tunge stålmerden.
– Ingen synlige skader
Aquatraz-merden var en periode helt oppe i fjæresteinene. Ved 16.30-tiden tirsdag var situasjonen under kontroll, ifølge selskapet.
«Så langt er det ikke registrert synlige skader på merden, eller utfordringer knyttet til flyteevne. Merden ser ut til å ha taklet den uventede påkjenningen godt. Aquatraz er konstruert spesielt med tanke på å bevare stabilitet og flyteevne selv ved sterke ytre påkjenninger», skriver MNH.
Merd og pontonger vil bli undersøkt og kontrollert nærmere når været tillater det.
– Dette er en uønsket hendelse for Midt-Norsk Havbruk. Jeg vil berømme mannskapene våre for rask og resolutt handling. Nok en gang viser de sin dyktighet. I etterkant skal vi gjennomgå hendelsen for å ta lærdom av den. Dette vil endre vår prosedyre for vask og desinfeksjon av Aquatraz, sier daglig leder Frank Øren.
Vindstyrke opp mot 36 m/s
Vinden førte konstruksjonen innover mot land i Eiterfjorden. MNHs satte inn flere servicefartøyer for å trekke merden fra land, blant annet den 24 meter lange «Hermann Jr.» som også fikk bistand fra redningsskøyta «Harald V».
Klokken 18.00 opplyser MNH til iLaks at de har snakket med «Hermann Jr.». Det skal være vindkast på opp mot 36 m/s i området – langt mer enn de 18 m/s, som var meldt i Eiterfjorden tirsdag.
Ifølge MNH var de ekstra sikringstiltakene som ble gjort til dagens vask og desinfiseringsarbeid ikke nok med tanke på vindforholdene som oppstod.
Nedsenket i sjøen – og fylt med fisk – er ikke Aquatraz-merdene utsatt for denne type vindpåvirkning, ifølge MNH.
MNH opplyser videre at de venter på flere servicefartøyer og folk for å få Aquatraz re-fortøyd i rutenettet på lokaliteten.
MNH har det siste året testet ut første generasjon Aquatraz-merder på lokaliteten Eiterfjorden. Lokaliteten er allerede tømt for fisk. Aquatraz-merden som slet seg løs, skal etter hvert flyttes til lokaliteten Kyrøyan i Vikna, hvor den andre generasjon Aquatraz befinner seg.