Granskningsnemden for Radio og TV i Sverige mener intervjuene med villaksforkjemperen Mikael Frödin på radiokanalen SR P4 Uppland ikke strider mot kravene om upartiskhet og saklighet.
Det var 12. februar i år at «Morgon i P4 Uppland» intervjuet Mikael Frödin. Frödin uttalte blant annet at «den norske oppdrettslaksen er den giftigste matvaren som finnes i butikken». Svensken ble for øvrig i november i fjor dømt for overtredelse av akvakulturloven, etter at han trengte seg inn på et Grieg Seafood-anlegg i Altafjorden sommeren 2017.
Programinnslaget fikk Norges sjømatråd til å reagere sterkt, som mente at Frödin fikk komme med grove og uriktige påstander om norsk oppdrettslaks, og at påstandene fikk stå uimotsagt. Sigmund Bjørgo, fiskeriutsending i Sverige, sa til iLaks i februar at han kontaktet radiokanalen straks han fikk kjennskap til programmet. Dagen etter inviterte radiokanalen både Frödin og Emma Halldin Ankarberg, toxikolog i Livsmedelsverket (det svenske mattilsynet), til debatt.
Også her mener Sjømatrådet at Frödin fikk fikk ytterligere anledning til å angripe norsk oppdrettsnæring, og at Livsmedelsverket ikke var rette part til kommentere enkelte av påstandene til Frödin.
Sjømatrådet valgte derfor å klage inn de to radioinnslagene til Granskningsnemden for Radio og TV i Sverige. Nå har avgjørelsen falt.
Frikjent
Granskningsnemnden mener ingen av radioinnslagene strider mot kravene om upartiskhet og saklighet.
I avgjørelsen til Granskningsnemden kommer det blant annet fram at SR og Sjømatrådet er uenige om sistnevnte ble invitert til studio før innslagene 12. og 13. februar. SR mener Sjømatrådet avslo invitasjoner, mens Sjømatrådet på sin side sier dette ikke stemmer. Sjømatrådet stilte for øvrig til intervju 18. februar.
Granskningsnemden mener det ikke var åpenbart at Sjømatrådet var en så tydelig part i saken, at SR hadde plikt til å gi de mulighet til å svare. Nemden mener også at programlederen 12. februar ga en balansert dekning da kritikken fra Frödin kom, og at Livsmedelverket gjorde det samme dagen etter. Nemden mener derfor innslagene ikke strider mot kravet om upartiskhet.
Når det gjelder kravet om saklighet, skriver Granskningsnemden at Frödin var en «tilfeldig medvirkende, som ga uttrykk for sin personlige mening.»
«For tilfeldig medvirkende kan kravet om saklighet stilles lavere. Nemden anser at hans (Frödin journ.anm.) uttalelser i innslagene ikke medførte noen overtredelse av kravet om saklighet», heter det i avgjørelsen.
– Ikke veldig uventet
Sigmund Bjørgo sier til iLaks at Sjømatrådet ikke er overrasket over avgjørelsen.
– Det er ikke ofte at Granskningsnemnden gir medhold i klager, så beslutningen var ikke veldig uventet. Vi mener likevel det var riktig av oss å sende inn klagen. Selv om vi selvsagt ikke er enige i beslutningen aksepterer vi deres konklusjon, sier Bjørgo.
Da iLaks snakket med Bjørgo da klagen ble levert, sa han at de åpnet for å møte Frödin til en åpen samtale.
– Det er viktig for oss at ikke myter og usannheter om norsk oppdrett får stå ubesvart, og vi har i løpet av det siste halve året registrert flere slike saker om norsk laks i ulike svenske medier. Både vi og representanter fra næringen har besvart med leserinnlegg og pressesaker, men vi planlegger fremover å styrke det proaktive arbeidet for å bygge kunnskap og knuse myter om norsk laks. Svenskene er fortsatt svært glade i laks som produkt, men vi registrerer at det eksisterer flere myter rundt lakseoppdrett som produksjonsform som i mange tilfeller ikke beror på fakta. Sammen med næringen er vi opptatt av en åpen og ærlig dialog, og ser på muligheter for blant annet debatter, seminarer og selvsagt å invitere med oss journalister og kritikere til å besøke norske oppdrettsanlegg, avslutter Bjørgo.
Hele avgjørelsen fra Granskningsnemdenkan du lese her.
iLaks har ikke lyktes i å få kontakt med P4 Uppland om avgjørelsen.