– Da jeg fikk muligheten til å bli med på dette kunne jeg ikke la sjansen gå fra meg sier seafood trainee Kristina Supphellen.
33 deltakere fra 12 bedrifter er med i det fjerde trainee-kullet til The Seafood Innovation Cluster. 11. september møttes de i Bergen, til den første av totalt fire samlinger.
– Dette er en fantastisk mulighet for de som er interessert i en karriere i norsk sjømatnæring, sier Benedicte Skogen i The Seafood Innovation Cluster.
Nettverk
Programmet heter Seafood Trainee, og består av fire moduler gjennom et år.
– Programmet byr på intensiv jobbing ute i én bedrift, samt samlinger med ulike tema. Traineene lærer mye og får mulighet til å bygge verdifulle nettverk, og vi har hatt gode erfaringer hittil, forteller Skogen.
Tre av de 33 traineene i årets kull er Kristina Supphellen, Andrea Moen Mjåtveit og Julianne Flølo. Supphellen jobber med salg i Coast Seafood, Moen Mjåtveit som analytiker i DNB og Flølo med kommunikasjon i Mowi. De forteller at nettverk og innsikt i bransjen stod sentralt da de søkte seg til næringen og Seafood Trainee.
Innføring
– Første samling ga en veldig god innføring i de mange ulike segmentene som bransjen består av. Det var flere interessante innlegg fra ulike aktører, og spesielt kjekt var det å få en omvisning hos Eide Fjordbruk. Det ga en praktisk forståelse av driften, noe som blir nyttig i jobben som analytiker for sjømat i DNB, sier Moen Mjåtveit.
Hun har lagt bak seg fem og et halvt år som statsautorisert revisor i EY, og hadde kjennskap til næringen fra før.
– Gjennom revisjon av blant andre Mowi og andre mindre aktører, fikk jeg både kjennskap til og interesse for næringen, og ønsket å fordype meg ytterligere, sier hun.
Mulighet
Flølo og Supphellen kommer nærmest rett fra skolebenken, og mener trainee-programmet er en gyllen mulighet til å bli kjent med bransjen og menneskene som jobber i den.
– Jeg kommer fra Måløy, hvor man vokser opp med havbruksnæringen tett på. Å få bidra inn i et verdensledende sjømatselskap, og samtidig få innsikt i hvordan andre aktører i næringen driver er utrolig spennende. Mitt mål er å etter hvert få kunnskap nok til å se hvordan jeg kan bruke mine egenskaper til å bidra i størst grad, sier Flølo, som har bakgrunn fra kommunikasjon, politikk og journalistikk.
Supphellen kom inn i Coast Seafood med en bachelorgrad i markedsføring og salgsledelse i sekken. Hun er en del av VAP-teamet i bedriften, og skal jobbe med filetsalg.
Erfaring
– Jeg hadde ingen erfaring fra bransjen fra før, og ville lære mer om en spennende næring. Det er en mye nytt og spennende å sette seg inn i, og læringskurven er bratt. Jeg håper dette året vil bli en kickstart inn i bransjen, sier Supphellen, og legger til at det er en bonus å få jobbe i et marked med spennende utfordringer både innen språk og kultur.
Neste gang traineene samles er det på andre samling, denne gangen i Trondheim hvor forskning og teknologi er tema.
– Første samling var en suksess! Nå gleder vi oss til påfyll av kunnskap i Trondheim, og til å bli bedre kjent med resten av gjengen i Seafood Trainee, avslutter de.