Tro, håp og kjærlighet. Det skorter ikke på ambisjoner og forhåpninger når 8F Asset Management og Pure Salmon jakter finansiering til tidenes oppdrettsprosjekt.
«Ja, tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det!» skrev Henrik Ibsen i «Peer Gynt».
Nettopp dette sitatet settes på spissen når kapitalforvalteren 8F Asset Managment i disse dager er på roadshow for å hente penger. Planen er å bygge en perlekjede av store landbaserte oppdrettsanlegg for laks.
Magisk
Martin Fothergill, grunnlegger og partner i 8F, fremhever skala som det magiske verktøyet som skal kunne produsere laks med lønnsomhet – det vil si under markedsprisen.
Og ikke nok med det, 8Fs oppdrettselskap Pure Salmon skal produsere laks til kostnader «betydelig lavere enn ved produksjon i sjø».
Fothergill, med fartstid fra Deutsche Bank, etablerte 8F sammen med to andre for tre år siden. Erfaringsgrunnlaget og kunnskapsfundamentet om industrielt lakseoppdrett på land – i stor skala – er således noe tynt.
For stor skala skal det bli.
Gigant
Får 8F inn 1,6 milliarder dollar (14,4 milliarder kroner), som de jakter på, vil de kunne bygge en rekke anlegg med en samlet produksjonskapasitet på 260.000 tonn laks. Det vil gjøre Pure Salmon til verdens nest største oppdrettselskap, kun forbigått av Mowi.
8F har så definitivt bevisbyrden på sin side.
Men de har også finansmarkedet på sin side. Bare se på to andre, og ikke helt ulike investerings-case: Atlantic Sapphire og Andfjord Salmon. Begge har hentet penger til landbasert oppdrett av laks i finansmarkedet det siste året. Begge fikk det de ba om. Og begge har opplevd betydelig kursøkning i kjølvannet av emisjonene.
Etterspørselen etter denne type prosjekter er høy.
For en neve dollar
8Fs forretningspartner ved testanlegget i Polen, israelske Aquamaof, hevdet i et intervju med iLaks under årets Brüssel-messe at de vil produsere laks til tre dollar per kilo (27 kroner).
Det er «betydelig lavere enn ved produksjon i sjø».
Med en laksepris på rundt 60 kroner, vil det tilsi en EBIT per kilo på saftige 33 kroner. Gitt et salg av 260 millioner kilo laks, kan det sope inn nesten 8,6 milliarder kroner – årlig.
Dette regnestykket betyr at investorene vil få tilbakebetalt investeringen sin på i underkant av to år. Så da bør vel investeringsbeslutningen være enkel.
Risiko
Haken er at vi her ikke snakker om produksjon av spiker.
Dette er biologisk produksjon av en aktør uten reell erfaring. I noe som har vist seg å være ekstremt krevende å få til. Mange og vesentlig mer erfarne aktører har svidd fingrene her.
Derfor skal investorene som nå satser pengene sine på 8F sitt spenstige prosjekt vite at risikoen for at dette ender i tårer er skyhøy.