Norsk Sjømat-konsernet på Stranda i Møre og Romsdal oppnådde et driftsresultat på 311,3 millioner kroner i 2018, som er en forbedring på 93 prosent sammenliknet med året før.
Selskapet bikket også over tre milliarder kroner i omsetning.
Det viser konsernets regnskap for 2018, som iLaks har fått tilgang på.
Konsernet har fire datterselskap: Norsk Sjømat, Norsk Sjømat Oppdrett, Nergård og Vital Seafood.
– Vi er fornøyd med utviklingen for de fleste selskapene i konsernet i 2018. Driftsresultatet ble nesten doblet fra 2017. Den positive trenden for sjømat har fortsatt inn i 2019, og vi er fornøyd med utviklingen så langt, skriver styreleder Per Magne Grøndahl i en e-post til iLaks.
Grøndahl og Bjarte Tunold kjøpte virksomheten fra tidligere Pan Fish i 2003. Ifølge regnskapet har eierne tatt ut et utbytte på 40,8 millioner kroner.
Spesialisert seg på porsjonspakninger
Norsk Sjømat har spesialisert seg på lakse- og ørretprodukter i porsjonspakninger, men etter at Nergård ble en del av konsernet i 2017, tilbereder og distribuerer selskapet også hvitfisk i middagsporsjoner fra anlegget på Stranda.
Det som ikke brukes til matprodukter, gjøres om til fiskemel og fiskeolje, som går til dyrefôr gjennom selskapet Vital Seafood.
USA og Canada er det største markedet, hvor rundt 30 prosent av fisken blir distribuert gjennom store matvarekjeder. Skandinavia har rundt 25 prosent av markedet. Resten er spredt til EU-land, Asia, Midt-Østen og Australia, skriver Sunnmørsposten.
Vil ha større kontroll på råstofftilgangen
Norsk Sjømat har i dag én konsesjon og kjøper 14.000 av 15.000 tonn fisk for bearbeiding. Dette gjør selskapet sårbart for endringer i lakseprisen. Grøndahl sa i juni til Sunnmørsposten at svingende laksepriser og varierende tilgang på råstoff, gjør at selskapet ønsker å ha større kontroll på råstofftilgangen gjennom egne oppdrettskonsesjoner.
I juni fikk også selskapet et tilsagn om visningstillatelse, som blant annet vil danne grunnlaget for investering i et smoltanlegg i Stordal.
– Norsk Sjømat setter inn nødvendige ressurser og midler for å møte vilkår i tilsagnet og for få realisert planene i Stordalen med smoltanlegg, visningsanlegg og visningssenter. Utenom dette ønsker vi foreløpig ikke å gå mere i detalj om planene enn det som kommer frem fra pressemeldingen, skrev Jarle Myking i Norsk Sjømat Oppdrett i en e-post til iLaks i sommer.