Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, mener det er et paradoks at regjeringen subsidier mat de vil vi skal spise mindre av, slik at den blir billigere enn maten de vil vi skal spise mer av.
– For det første skapes en negativ konkurransevridning. For det andre bruker regjeringen folks skattepenger for å gjøre det rimeligere å spise mer klimafiendtlig mat. Jeg synes det er underlig når regjeringens mål er økt konkurranse, sunnere kosthold og reduserte klimautslipp, sier Eriksson til Dagbladet i forbindelse med årets jordbruksoppgjør.
Derfor foreslår han at regjeringen kan begynne med å kutte subsidiene på storfeproduksjon med 20 prosent.
– Dette handler ikke om at jeg vil landbruket til livs, men jeg vil ha fair play i kjøledisken, sier Eriksson.
Forslaget vekker reaksjoner fra både MDG og Sp på Stortinget. Spesielt leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), gir Eriksson det glatte lag.
– Jeg nekter nesten å tro at næringen står bak hans ekstremt lite strategiske uttalelser. Det er mulig å forstå at en person mener noe så dumt, men jeg tviler på at en hel næring gjør det, sier leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad, som mener forslaget fra Eriksson vil føre til økt konflikt mellom oppdrettsnæringen og landbruket, og potensielt på sikt skade begge næringer.
Pollestad sier til avisen at det er en rekke forskjeller mellom produksjon av laks og produksjon av storfekjøtt. Han viser til at laks primært eksporteres, mens storfekjøtt produsereres til markedet i Norge, og at det derfor er ulik politikk for laks og storfe.
Norges Bondelag opplyser til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere forslaget da det er rettet til regjeringen.