Mens stadig flere satser på storsmoltanlegg, går Ellingsen Seafood motsatt vei.
Byggingen av Ellingsen Seafoods nye smoltanlegg er godt i gang. Anlegget, som skal ligge ved siden av dagens anlegg på Mølnarodden i Lofoten koster 300 millioner kroner og skal stå ferdig våren 2020.
Årlig kapasitet blir på fire millioner smolt, med mulighet for å øke til seks millioner, og gjør selskapet selvforsynt med smolt.
Men produksjon av storsmolt blir ikke aktuelt, ifølge administrerende direktør Line Ellingsen i Ellingsen Seafood.
– Mange bygger anlegg for å produsere smolt på 200 gram og oppover, men vi vil satse på inntil 200 gram. Vi ser på å kunne utveksle stor fisk med andre. Vi tror at dersom man skal ha stor fisk bør man ha et eget anlegg for det, sier hun til Lofotposten.
Ellingsen Seafood har tidligere også bekreftet at de ønsker å unngå RAS-teknologi. Dette fordi man ønsker å sikre en stabil drift, og at kompleksiteten ved produksjonen ikke skal økes sammenliknet med dagens produksjon.
Teknologien valgt er derfor basert på gjenbruksløsninger. I hovedsak betyr dette at karvise CO2-luftere holder nivået av CO2 innenfor aktuelle krav. Med denne teknologien, er vannbehovet kun 40 prosent av det behovet ville vært ved full gjennomstrømning.