Torsdag og fredag samlet flere av de nord-norske laksetoppene seg på Sommarøy i Tromsø kommune for å diskutere veien videre for regionen, som på landsbasis kan skilte med størst volumøkning i lakseproduksjonen i Norge de siste fire årene.
I 2015 ble det ifølge SSB solgt 164 000 tonn laks til en verdi av 5,9 milliarder fra Troms. Dette innebærer en økning på 38 prosent i verdi, og 58 prosent i volum sammenlignet med 2011.
Samme tall for Finnmark i 2015 var 90 000 tonn til en verdi av 3 milliarder kroner. Dette betyr at det var en volumøkning på 60 prosent, og en verdiøkning på 32 prosent fra 2011.
75 prosent på vestlandet
Sammenligner man disse tallene med volumøkningen på landsbasis – 22 prosent – kan det være liten tvil om hvilken region som har opplevd størst økning i løpet av fireårsperioden.
Dette samtidig som over 50 prosent av den offentlig finansierte forskningen, og 75 prosent av den næringsfinansierte havbruksforskningen på vestlandet.
– Selv om vi ser at en økende andel av forskningen foregår også i nord, så har vi en lang vei å gå før det reflekterer den volumøkningen som vi har sett de siste årene, sier fylkesråd i Troms Willy Ørnebakk (Ap) til iLaks.
– Nye 50 prosent
Han mener at en betydelig del av den eventyrlige veksten er et resultat av deres Kystplan Troms, et samarbeidsprosjekt mellom fylkeskommunen og de lokale kystkommunene som har tatt sats på å gjøre arealplangodkjenninger til en smidigere prosess.
– Jeg vil påstå at det ikke er dristig å spå at vi har lagt til rette for ny volumøkning på nye 50 prosent her i nord, sier Ørnebakk.
– Størst og viktigst
Han holdt torsdag presentasjon for de frammøtte hvor han snakket om nettopp behovet for mer havbruksforskning i nord.
Her pekte han blant annet på at det for Troms og Finnmark samlet sett har vært en økning i salgsvolum på 11 prosent fra 2015 til 2016.
– Troms og Finnmark kan derfor uten overdrivelse karakteriseres som Norges største og viktigste sjømatregion, sa Ørnebakk fra talerstolen.
Tettere samarbeid
Derfor mener han at det er desto viktigere at Nord-Norge rigger seg for et nytt næringslivseventyr, også på forskningssiden.
Målet med samlingen på Sommarøy er at det skal stimulere til tettere samarbeid om problemstillingene som næringen i nord står overfor.
– Hvordan vil det se ut om 5 år? 10 år? Eller 20 år? Hva må vi gjøre for å komme dit og hva må vi passe på? Det er dette vi vil prøve å finne noen svar på her.
Tanken er at innspillene fra workshoppen som fant sted på arrangementet skal utgjøre et grunnlag for dette videre samarbeidet.