– Litt kritikk gjør at vi holder oss i forsetet hele veien

Nyheter
585

Hva går jobben din ut på?

– Jeg er miljøkoordinater i Lerøy Sjøtroll, og har ansvar for alle MOM-undersøkelser vi har for både matfisk og settefisk. Jeg er kontaktperson for de sertifiserte byråene som utfører undersøkelsene for oss. Utenom det jobber jeg med Ocean Forest, der jeg har vært med siden selskapet ble etablert. Jeg jobber også litt med semilukket produksjon. Vi har et anlegg som heter Sagen 2 i Samnanger, og er med i forskningssenteret CtrlAqua. Utenom det har jeg en del kontakt med myndigheter i forbindelse med ulike typer søknader vi har.

Fakta

JOBBEN MIN

Navn: Sigfrid Tangen (30). Stilling: Miljøkoordinator hos Lerøy Sjøtroll. Bor: I Fana i Bergen. Beste jobbtips: Hvis det handler om å få seg en jobb, er det beste å være aktiv og komme tidlig i gang, for eksempel gjennom å få en sommerjobb der du ønsker å jobbe. Det er fint å få foten innenfor og vise at du er engasjert.

MOM-undersøkelser?

– Det er undersøkelser vi gjør under lokaliteten for å finne ut om vi påvirker området. MOM B-undersøkelser tar vi rett under anlegget, MOM C-undersøkelser dekker et større område.

Hvordan ble du miljøkoordinator?

– Jeg har tatt utdannelsen min ved Universitetet i Bergen, først en bachelor i havbruksbiologi, så en master i marinbiologi.

Hvordan havnet du i Lerøy?

– Etter masteren jobbet jeg som trainee i KOM Trainee i to år i tre ulike bedrifter: Lerøy Hydrotech, Møreforskning og Møre og Romsdal fylkeskommune. Gjennom Lerøy Hydrotech fikk jeg kontakt med Lerøy Sjøtroll.

Hvor lenge har du vært her?

– Til sommeren er det tre år.

I Ocean Forest dyrker dere tare i samarbeid med Bellona. Hvordan er det å være med på et sånt prosjekt?

– Det er veldig spennende og nytenkende. Prosjektet er miljørettet, og det er givende å være med.

Hva var det som gjorde at det ble laks og tare for deg?

– Det er et område i stor utvikling. Havbruksnæringen er så ny, det er så mye som skjer hele veien. Jeg synes det er spennende å være med på prosessen og påvirke det som skjer fremover.

Hva synes du om kritikken oppdrettsnæringen får fra tid til annen?

– Det kan være litt utfordrende. Men konstruktiv kritikk har alle næringer godt av. Litt kritikk gjør at vi holder oss i forsetet hele veien og at vi må være fokuserte, ansvarsbevisst og arbeide miljørettet.

Hva har du å si til kritikken. Er det grunn til å være skeptisk til oppdrettsnæringen?

– Nei, det er ingen grunn til å være skeptisk til oppdrettsnæringen. Alle næringer har sine utfordringer å jobbe med, vi har også det.

Beskriv en vanlig arbeidsdag:

– Det er veldig variert, og vanskelig å beskrive. En dag sitter jeg gjerne på kontoret hele dagen og jobber med undersøkelser, eller ser på ROV-film, en annen dag er jeg ute og høster tare.

Hva spiser du til lunsj?

– På hovedkontoret i Austevoll har vi veldig god mat. Der spiser jeg skiver med pålegg, blant annet Lerøy Fossen sin røkte ørret.

Og ellers, spiser du mye laks og ørret?

– Ja, det gjør jeg

Er du omgangsvenn med noen av kollegene dine?

– Ja. Jeg studerte med noen av dem også, og kjente dem før jeg begynte i Lerøy.

Hva er det beste med jobben din?

– Det er en bransje i stadig utvikling, det er alltid noe nytt som skjer. Jeg må være oppdatert, følge med i nyhetsbildet, få med endringer som skjer. Det er mye å ta tak i, og mange områder du kan jobbe innenfor.

Og det verste?

– Jeg vet ikke. Jeg klarer ikke å komme på noe.

Hvis du skulle hatt et annet yrke, hva ville du valgt?

– Det er vanskelig å si nå. Jeg fikk prøvd meg ulike steder som trainee, men trivdes best i Lerøy.