Fiskaren-journalist slakter oppdrettsnæringen i ny bok

Nyheter
2065

I månedsskiftet februar/mars utgir Kjersti Sandvik sin andre bok, «Under overflaten – en skitten historie om det norske lakseeventyret» på Gyldendal.

Sandvik bør ha gode forutsetninger for å komme med avsløringer i bokform. Hun har jobbet i IntraFish-eide Fiskeribladet Fiskaren siden 1997, for det meste med oppdrettstoff. Sandvik er blant de mest betrodde i redaksjonen, og har lenge skrevet kommentarer og meningsbærende saker i avisen.

Fordype seg
Hun trives med arbeidsformen og mulighetene som ligger i det å skrive bok.

– Jeg liker den måten å jobbe på. Å fordype seg i et tema og sette seg inn i det, sammenlignet med kjappe nyhetssaker, sier hun til iLaks.

Dette er hennes andre bok. Den første, «Ønskebarn», en bok om barnløshet kom i 2008 – også den på Gyldendal.

Den nye boken handler om noe ganske annet.

Miljøpåvirkning
– Den handler om oppdrettsnæringen. Surprise. Det er en kritisk bok om oppdrettsnæringen. Det går på miljøsider ved oppdrettsnæringen, forteller hun. – Utgangspunktet var: Hvorfor fikk oppdrettsnæringen så mye hets i media? Og når jeg så på det, var påvirkningen på miljøet verre enn det som oppdrettsnæringen fremstiller det som. Det kan se sånn ut.

– Hvorfor skriver du boken?

– Kun egeninteresse, sier Sandvik. – Jeg har vært journalist i den avisen i mange år. Jeg ville se på hvordan det ble fremstilt i media, og finne sannheten. Hva er den riktige versjonen? Er det slik at oppdrettsnæringen har lite miljøpåvirkning, eller er det slik den andre siden sier, at den har stor miljøpåvirkning.

– Søker du sannheten her?

– Jeg tenker det er mange som kan mye, blant dem som jobber i næringen, men mange også som ikke kan så mye om den. De kan ha nytte av å vite mer. Det er kanskje et behov for en bok utenom fagpressen, som gir litt bakgrunn.

– Er du inspirert av Morten Strøksnes?

– Nei. det har jeg aldri tenkt. Han er jo en tøffing han, i alt han skriver, men jeg er på ingen måte en Morten Strøksnes. Nei, jeg vil ikke si det. Men han er en viktig stemme.

– Du er kommentator og meningsbærer i Fiskaren; er dette avisens syn på oppdrettsnæringen?

– Nei, det er det ikke. Det har ikke noe med den avisen å gjøre. Det er ikke så uvanlig at journalister skriver bøker uten at avisen står bak, sier Sandvik.

Hennes vurderinger
Men arbeidsgiveren er kjent med innholdet i boken.

Redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet Fiskaren bekrefter å ha lest manuskriptet til boken.

– Boken er hennes vurderinger, og representerer ikke våre holdninger til norsk oppdrettsnæring, sier Hage til iLaks.