Dypdrift kan åpne helt nye oppdrettsområder – også i utlandet

Nyheter
0

Middelhavet kan bli ny lakseregion.

Resultatene fra dypdrift, ikke minst fra SinkabergHansen, begynner å tikke inn. Og resultatene er gode. En superior-andel på 97 prosent og overlevelsesgrad på 96 prosent er oppsiktsvekkende. Ikke minst med den krevende vinteren og våren oppdretterne har lagt bak seg.

Dypdrift, altså merder som senkes dypt ned i vannsøylen, åpner muligheter for oppdrettere som sliter med lakselus.

– En må kombinere det med vanntransport av fôr. En kan ikke bruke luft, sier Tore Obrestad, FoU-direktør i AKVA group, til iLaks.

Han viser frem en miniatyrmodell av en slik nedsenkbar merd. Det er en modell av en merd med 160 meter i diameter.

Regulerer svømmeblæren
– Akkurat denne er en modell av en lokalitet som Lerøy Sjøtroll har. Denne ligger mellom 25 og 30 meter, så alt blir flyttet 25-30 meter ned i vannlinjen, sier han.

Obrestad peker på luftkapselen midt i merden.

– Der oppe har du fôring og luft. Når fisken regulerer svømmeblæren, gjør den det i toppen av merden. Og den er her effektiv – 5-6 meter – og det gir arealet som fisken får. Og det er stort nok, viser det seg. Vi har jobbet mye med HI (Havforskningsinstituttet) her. Jeg følte det var veldig lite i begynnelsen, men fisken venner seg veldig raskt til det, forklarer han.

Markedsmulighetene stopper imidlertid ikke ved riksgrensen.

– Vi har nå gjort noen forsøk utenfor Norge. Der ikke for å unngå lus, men for å unngå temperatur. Det kan være interessant. Der en kan bruke ørret der det er altfor varmt i overflaten, sier jærbuen.

Denne metoden kan dermed bidra til å øke arealet for oppdrett av laksefisk – i betydelig grad.

– Ja, en del lokaliteter kan en bare drifte på vinteren. På sommerstid er det altfor varmt. Portugal, Spania, Hellas, Tyrkia. En kan senke det ned til 30 meter, så er det fortsatt levelig for fisken – midt på sommeren, forteller han.

Kaldere
– Så det er en spin-off fra dette. Ulempen med Nautilus er, hvis du sammenligner en merd nedsenket, i et gitt bilde så kan det være mye kaldere her enn på overflaten. Men seinere på året så kan det være varmere. Så døgngradene kan være relativt like, men de vokser til ulike tider. Det er en av de tingene vi tar høyde for når vi tar utfôring.

– Har det vært interesse fra utenlandske aktører fra de landene du nevner?

– Det er interesse fra en del plasser nå. Men i UK, for eksempel, er det en utfordring at de tradisjonelle lokalitetene er for grunne. Så det er en utfordring: Hvor kan vi finne lokaliteter som er aktuelle? For vi må ha i alle fall ha 75 til 80 meter (vanndybde).

– Irland da?

– I Irland er det mulig. Vi har et datterselskap i Inverness. Jeg vet det er interesse, men jeg kjenner for lite til hvor mye. For vår del ser vi at vi har mange pågående leveranser av nedsenkbar merd. Så vi har i hvertfall i den perioden det har vært litt tungt, så har dette hjulpet oss veldig bra.

– Dette er initiert av AKVA group. Er dette et AKVA group-produkt? Er andre på den ballen der?

– Det begynner å komme. Vi har hatt et forsprang. Vi hadde, som Sinkaberg sier, den spin-offen fra Atlantis, men nå er Scale kommet og Smir begynner ulike samarbeid. Vi har p.t. desidert flest merder i sjøen – med erfaring. Og akkumulert erfaring over tid.

Strategi
– Men forskjellen minker. Og den vil minke. Og det fordi en del av oppdretterne har det som strategi at de vil ha mer enn en fot å stå på. De ønsker å kunne spille flere mot hverandre. Og det er på godt og vondt for vår del. Men, som jeg sier: Vi har ikke godt av å være alene. Da slapper vi av.

Det er særlig to oppdrettere som leder an i utviklingen av dypdrift.

– Sinkaberg er jo de som har hatt det desidert mest, og så er det ingen hemmelighet at Lerøy har selv sagt at de har en del. De er nok p.t. de vi leverer mest til. Og så er det en stigende interesse fra andre. I hovedsak fra Norge, men det har begynt på utlandet og, avslutter Obrestad.