Akvapartner i Brønnøysund: – Også i år skal vi slå salgsrekorden

Nyheter
0

Vokste seg ut av lokalet etter tre måneder.

I 1998 jobbet gründeren av Akvapartner i Brønnøysund, Einar Brattland (51), som driftsleder ved Torgnes Sjøfarm. Allerede den gang begynte han å se etter løsninger som kunne effektivisere fôringen ute på anlegget.

Ni år senere begynte ideene å ta form. Mens han jobbet som driftsleder for Mowi, kom den første løsningen i form av en fôringsflottør.

– Jeg var ekstremt opptatt av å forbedre resultatene på eget anlegg. Jeg ville at alt skulle være helt perfekt. Men det utstyret jeg mente vi trengte fantes ikke, forteller Brattland, som dermed startet utviklingen av nye løsninger. Det kom på plass, og ble tatt i bruk på anlegget han jobbet.

– Det ble lagt merke til av andre anlegg i området, som også ville kjøpe det jeg hadde laget. De neste årene ble denne produksjonen drevet nærmest som en hobby ved siden av jobben i Mowi. Men så begynte det å eskalere. Eget firma ble etablert med fem ansatte i starten, og i 2019 forlot jeg Mowi for å satse for fullt, sier Einar Brattland.

– Da jeg forlot Mowi, hadde vi ordre på undervannsfôrere det ville tatt et par å levere med staben vi hadde. Dermed ble det en rask utvidelse slik at vi kunne levere i løpet av seks måneder. Det fjerde året nådde vi 50 millioner kroner i omsetning, mens vi i år trolig setter ny rekord, sier han.

Einar Brattland og Thea Amundsen, med barna Savannah Amundsen-Brattland (9) og Noah Amundsen-Brattland (1).

Hans kone, Thea Amundsen, har vært med på reisen helt fra den spede starten. For tiden er den administrative- og økonomiske leder ute i foreldrepermisjon.

Permisjon eller ei. Denne dagen måtte det gjøres noe jobben, så da fulgte den minstemann med på jobben. Den yngste Amundsen-Brattland er en ekte attpåklatt, forteller de stolte nybakte foreldrene.

Brattland er eneeier av selskapet, og sier han trives godt med det. Konsolideringen som skjer hos utstyrsleverandørene, påvirker han ikke mye.

– Nei, det gjør det ikke. Jeg ser for meg at vi kjører videre som i dag også de neste ti årene. Det er ingen grunn til å selge noe som går greit som Akvapartner, smiler han.

For trangt etter tre måneder
I dag teller staben 28 ansatte inkludert vikarer, men fremover skal de vokse enda mer. Nylig etablerte de en avdeling i Bodø.

– Starten i Bodø ble egentlig en litt komisk start, smiler Brattland.

– Vi leide et lokale fra 1. februar i år. Her startet vi med to ansatte som skulle produsere solcelleautomater til våre spredere. Etter bare tre måneder ble lokalet for lite, så nå har vi skaffet et nytt som er fem til seks ganger større, sier han, og legger til at de nå skal produsere mye av det samme som de gjør i Brønnøysund. Fremover handler det om å skaffe nok folk med rett kompetanse.

– I første omgang skal vi skaffe fem-seks personer, men forhåpentligvis vil vi ha behov for mange flere etter hvert, sier Einar Brattland.

– Voksesmertene har og er vært å få tak i folk. Særlig plastoperatører, sveisere med de rette sertifikater. I staben har vi mange med ulike yrkesbakgrunner, og vi driver mye opplæring internt slik at de kan ta sine sertifikater, sier han.

Stig Tore Aune ved CNS-maskinen. (Foto: Steve Hernes)

Ute i verkstedet er plastsveisere og andre teknikere i full gang med å sette sammen de ulike produktene hos Akvapartner. Her går det aller meste i plast, og mye blir produsert av de tre CNC-maskinene. Ved en av dem står Stig Tore Aune, som produserer deksel til fôrsprederen.

Fungerer like godt etter 12 år i sjøen
Etter 22 år som driftsleder vet Einar Brattland hva folk ute på merdkantene er ute etter i hverdagen. Det er utstyr som fungerer som det skal hele tiden.

– Fôrsprederen vi begynte å selge tilbake i 2012, står akkurat likedan i merden i dag som den gjorde den gang. Aldri vært noen feil og fungerer like godt den dag i dag. Jeg vet hvor viktig det er med driftssikkerhet, sier han.

Med en rekordomsetning i fjor, er forventningene til årets salg høyere. Stig Arve Tverå er ikke bare operativ leder, men også salgssjef i Akvapartner.

Tverå forlot byggevarebransjen som selger hos boligprodusenten Blå Bolig i Sømna, til nye markeder i den ekte blå næringa.

– Det aller meste av salget er i Norge, men mellom fem og ti prosent går utaskjærs. Vi leverer også til Canada, Island, Færøyene, og faktisk til Vietnam. Salget kommer av vårt omdømme i Norge, og vi markedsfører oss ikke aktivt ute. Tidvis har vi mer enn nok med å håndtere dagens salg. Det handler om kapasitetsutfordringer. Den beste markedsføringen er å levere best mulige produkter, sier Stig Arve Tverå.

– Vårt salgsmål er alltid å selge mer enn vi gjorde året før. Så enkelt, men også ambisiøst, sier han. Mens Tverå er optimisten i teamet, er nok Brattland den mer avventende.

– Hos meg har det alltid ligget en snikende bekymring for at vi ikke skal få nok å gjøre. Men heldigvis har det aldri slått til. Snarere tvert om, medgir Einar Brattland til slutt.

Stig Arve Tverå er salgsleder i Akvapartner. (Foto: Steve Hernes).