Ystmark svarer Skrudland: – Bekymret for rolleforståelse i deler av forvaltningen

Nyheter
1731

Avisintervju er «et kroneksempel på sammenblanding av private holdninger ytret med forvaltningshatten på hodet,» mener Sjømat Norge-direktøren.

I et intervju i Tidens Krav (krever innlogging), delvis gjengitt av iLaks tidligere idag, uttalte veterinær og spesialinspektør i Mattilsynet, Aud Skrudland, at det er «alt for mye fisk i sjøen».

Skrudland sa videre at det er «jobben hennes å være bekymret», og tok også til orde for hardere beskatning av oppdrettsnæringen.

– De betaler for vekst, de burde heller ha betalt en avgift for at de får bruke vår blå allmenning helt gratis. Oppdrettsnæringen får et gode som ifølge norsk lov tilhører det norske folk i fellesskap, sa hun til Tidens Krav.

Bekymret for rolleforståelse
Dette får Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, til å tenne på alle pluggene.

– Vi er generelt bekymret for rolleforståelse i deler av forvaltningen. Dette utspillet er et kroneksempel på sammenblanding av private holdninger ytret med forvaltningshatten på hodet. Jeg tar for gitt at Mattilsynets ledelse rydder opp og klargjør at dette ikke er etatens synspunkt, sier Ystmark til iLaks.

– Nei, det er ikke jobben til Skrudland eller andre i statsforvaltningen å være bekymret, føle eller tro. De skal håndheve regelverk og følge opp politiske vedtak, sier han.

Uakseptabelt
– Det blir uakseptabelt når en ansatt i Mattilsynet både synser om eierskap og går inn i en politisk betent sak som spørsmålet om skattlegging av næringen som hun gjorde i Tidens Krav. Men også hennes synsing om mengden fisk i havet nå er å flytte politikken inn i forvaltningen. Det må i et demokrati gå et klart skille mellom politikk og forvaltning. Denne rolleavklaringen er idag for dårlig, fortsetter Ystmark.

– Vi kommer til å ta kontakt med Mattilsynet for å forsikre oss om at de ikke stiller seg bak utspillet.

Mattilsynet avviser kritikken fra Ystmark (se egen sak).