Yrkesdykker og tillitsvalgt i Frøy Akvaservice: – Jeg blir mer og mer engstelig for dykkerkollegenes helse

Nyheter
2444

Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet har sammen utarbeidet et forslag til nye regler for dykking fra skip. Blant annet foreslås det at Sjøfartsdirektoratet får tilsynsansvar, og at maksimal arbeidstid øker med 605 timer i året. Det får både LO og yrkesdykkere til å reagere.

– Vi ber bare om at arbeidsmiljøloven skal gjelde for yrkesdykkerne innaskjærs på samme måte som for offshoredykkerne, sier Leif Morten Rasch i LO-forbundet Industri Energi til Dagbladet.

Klassekampen har også omtalt saken tidligere.

Kristian Gundersen (39), som er yrkesdykker og tillitsvalgt for 18 dykkere i Frøy Akvaservice, mener den beste garantien for dykkernes helse er at Arbeidstilsynet har det hele og fulle ansvaret, slik det er i dag.

– Jeg blir mer og mer engstelig for dykkerkollegenes helse. Vaktene er så lange og krevende at det gir seg utslag i utmattelse og manglende konsentrasjon, som er livsfarlig. Når man jobber 12-timers dager to uker i strekk, pluss hvilende nattevakt, så står ulykkene rett rundt hjørnet, mener Gundersen.

– Lovløse tilstander
Han får støtte av Daniel Pilskog (33), som er tillitsvalgt for 20 dykkere i Abyss Aqua.

– Vi jobber altfor mye, det går på helsa løs med 12 timers dager to uker i strekk. Faren for ulykker og skader øker når konsentrasjonen svekkes av lange arbeidsøkter. Statistikken viser at dykkere er ei risikoutsatt yrkesgruppe. Vi er uten et skikkelig regelverk, som kan beskytte oss. Jeg føler at det er lovløse tilstander, sier Pilskog.

At det er lovløse tilstander, er ikke daglig leder i Abyss Group, Victor Jensen, enig i.

– Det er totalt feilaktig at det hersker lovløse tilstander i Abyss Aqua, sier Jensen, som mener selskapet alltid har gått foran for å sikre trygge og gode arbeidsforhold. Han viser blant annet til at Abyss Group i sitt i sitt høringssvar har argumentert for det samme som Industri Energi.

Også direktør i Frøy Akvaservice, Helge Gåsø, understreker selskapet tar sikkerheten på alvor for sine ansatte, også dykkernes.

– Våre rutiner og dykketiden er den samme om vi opererer under Arbeidstilsynet eller under Sjøfart, sier Gåsø.

Vil ta saken til Stortinget
Fagsjef maritim i Sjømat Norge, Arild Rød, har tidligere uttalt at det ikke ikke er grunn til å frykte et dårligere vern for dykkere på skip, og at skipssikkerhetsloven er motsvaret til arbeidsmiljøloven. Mange av dykkerne som dykker fra skip, jobber for oppdrettere.

– Dykkerne får et like godt vern under sjøfartsregimet, sa Rød til NTB i august, ifølge ABC Nyheter.

Tirsdag skriver Dagbladet at Arbeidspolitisk talsperson Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet vil ta dykkersaken til Stortinget.