Witzøe: – Hvis ikke grunnrenteskatten er avklart, blir det ingen offshoreaktivitet i Norge

Nyheter
0

SalMar har gått i bresjen for utvikling av oppdrett til havs de siste 11 årene, men det store spranget er betinget av en avklaring om skatt.

– Det er litt spesielt av fiskeriministeren, det er litt synd at han ikke er til stede nå, at han sier at han tror veldig på offshore. Det er et bilde på hvordan vi opplever politikere i forhold til å være dynamiske og utvikle næringen. Det er lagt til rette områder og rammebetingelser, men det viktigste, grunnrenteskatten, nevnte han ingenting om, sa styreleder i SalMar, Gustav Witzøe, under DNB Markets’ sjømatkonferanse i Oslo tirsdag formiddag.

– Hvis ikke grunnrenteskatten er avklart, blir det ingen offshoreaktivitet i Norge. Og det er ikke avklart. Politikere og næringen som sådan har to ståsteder hvor hvordan denne næringen skal utvikles, sa Witzøe ifølge TDN Direkt.

Mens det allerede er innført grunnrenteskatt for lakseoppdrett innaskjærs, er det foreløpig ikke planlagt grunnrenteskatt til havs. Det sistnevnte er sentralt idet de store oppdrettsriggene er svært kapitalintensive, og en grunnrenteskatt vil åpne for at staten deler investeringsrisiko sammen med oppdretterne. Denne modellen har lenge vært brukt i forbindelse med oljeutvinning i Nordsjøen.

Regin Jacobsen. Foto: Andreas Witzøe

Regin Jacobsen, konsernsjef i færøyiske Bakkafrost, uttalte at de også har sett på offshore og tror det er en del av fremtiden.

– Men må man må ha litt muskler, derfor er det Gustav som må ta det første steget, sa han spøkefullt.

– Det har med timing å gjøre. Det som er rett, må gjøres til rett tid. Og alt ser ut til å ta lenger tid enn det gjør i starten, men jeg tror at det blir en stor del av vår produksjon innen de neste 20 årene, sa Jacobsen.