Går inn i ny fase med testing.
Like over sommerferien starter Watbots for første gang testing av sin autonome notvasker i sjøen. Til nå har de testet i egen mindre tank i egne lokaler, men nå har de fått på plass ei not som skal ut i sjøvannet like utenfor Sandnessjøen. Det blir også en ny emisjon, der målet er å hente opp mot 30 nye millioner kroner.
– Vi har gjort en god del erfaringer fra tanken inne. Nå har vi fått laget ei not på 50 meter, som vi har fått lov å legge ved moloen her i Sandnessjøen. Det forteller daglig leder Frank Eriksen til iLaks.
Den hjemvendte helgelendingen kommer fra IT-bransjen, nærmere bestemt som IT-sjef i Elop Technology. Her var han blant annet med å utvikle verdens første rullende ultralyd-scanner for betong.
Etter nær fire måneder i jobben, kan han fortelle om en ganske så bratt læringskurve.
– Det har vært noen interessante måneder, for å si det sånn. Mye positivt, men også utfordringer. For meg har det vært mye å lære om det som skjer ute på merdekanten, for å se sammenhengen med det vi utvikler. Nå begynner det å sitte i ryggmargen, forteller Eriksen.
– Veien videre skal nå stakes ut og strategien er klar. Vi skal komme oss ut i nota, vaske og inspisere den. Det er det produktet vi skal levere, slår han fast.
Kabelen forblir kuttet
– Vi har gjort noen dyrekjøpte, men også gode erfaringer. Fra investorer hører vi at de tror på produktet. Og at vi lager en high-tech notvasker. Vi har ofret mye, nærmere bestemt kabelen, medgir han.
– En kabel hadde nok løst mange av våre utfordringer. Men vi er tro mot konseptet. Noen kabel skal vi ikke ha. Vi skal ha batteridrift, et grønt produkt som ikke er til hinder for den daglige drifta, slår han fast.
Selskapet, som ble etablert i 2019, har en tett dialog med forskningsselskapet LetSea om utviklingen av notvaskeren. Eriksen forteller de har 640 vaskere i forhåndsbestillinger.
– Målet er å gjennomføre testing i merder i fisk neste år. Men før den tid vil jeg være så trygg som mulig på prosessen og stabiliteten, slik at vi ikke påfører de en unødig tidsbruk ute på testmerdene, sier Frank Eriksen.
Printer prototyp delene selv
I produksjonslokalet viser Hans Einar Jakobsen frem 3D-printeren som produserer prototypene. Dette er én av fem printere på denne størrelsen i Norge.
– Her printer vi deler for testing og sammenstilling før vi bestiller deler til produksjon, forteller han.
– Nå holder vi på å produsere for vår neste serie. Det blir en lettere versjon enn tidligere. Den skal også være mer produksjonsvennlig, driftssikker og monteringsvennlig. Det er det flere årsaker til. Vekt, transport og håndtering. Dette blir en type for industrialisering.
– Vi gjør først en prøveproduksjon. I tillegg til det vi printer selv, sier Jakobsen.
Til nå har de produsert én og én pilot. Nå skalerer de opp.
– I år begynner vi med det vi kaller en fem-serie. Og med én på hver side, blir det ti vaskere i hver not, forklarer Eriksen.
Skal hente nye 30 millioner kroner
For to år siden hentet selskapet inn 20 millioner kroner i en emisjon, som verdsatte selskapet til 100 millioner kroner. Halvparten kom fra Stavanger-baserte Valinor, som er inne i flere robotteknologiselskaper som jobber mot havbruksnæringa.
– Investorene som den gang kom, har støttet oss hele veien og følger tett på, og bidrar godt til driften, sier Eriksen, som nå ser det snart er behov for mer kapital.
– Vi har jo en bra «runway» (tid før de trenger mer kapital.red.anm.), men vi har en prognose på hvor vi er og hvor vi skal, sier han.
Eriksen forteller de er i dialog med både dagens eiere og potensielt nye investorer. I løpet av høsten ser han for seg at de skal hente inn nye 20-30 millioner kroner.
– Det er en god dialog med eierne om hvor vi skal videre. Der er det også vilje til å bidra med mer. Vi er også åpne for å få med nye på eiersiden, forteller Eriksen.
– Vi ser at produktet krever mye. Erfaringen vi har opparbeidet oss tilsier at vi trygt kan hente mer kapitalt og styrke teamet. Vi ser for oss å hente inn nye 20-30 millioner kroner i løpet av høsten, der seks millioner er fra dagens eiere, sier han.
– I dagens marked er det ingenting som er enkelt. Vi har et veldig solid produkt. Men uansett, denne typen produkt må inn på markedet. Om det ikke blir oss, så blir det andre, sier han.
– Jeg mener vi har en god løsning i forhold til de vi konkurrer med. Den bedrer fiskehelse, gjør daglig inspeksjon og vi har en meget god fordel i forhold til CO2-avtrykk Det kan godt tenkes at det er vi som setter en ny standard i forhold til vask, inspeksjon og miljø av nøter i framtida, avslutter Frank Eriksen.