Warren Buffett kjøper seg opp i fem japanske handelshus. Tre av dem satser tungt på laks

Nyheter
0

Investorlegenden styrker sine posisjoner.

Warren Buffetts Berkshire Hathaway kjøpte seg inn i fem ledende japanske handelshus for to år siden.

– Jeg ble forvirret over det faktum at vi kunne kjøpe oss inn i disse selskapene, sier Buffett til CNBCs Becky Quick på «Squawk Box» i et intervju fra Tokyo onsdag. – De hadde i realiteten en earnings yield på kanskje 14 prosent eller noe sånt, men utbyttet ville vokse.

Berkshire Hathaways styreleder avslørte tidligere denne uken at han hadde hevet eierandelen i hvert av de fem store japanske firmaene til 7,4 prosent, og la til at han kan vurdere ytterligere investeringer. Buffetts tur til Japan er ment å vise støtte til selskapene.

Latterlig pris
Earnings yield
er definert som fortjeneste per aksje delt på aksjekursen, og er et vanlig mål som brukes av verdiinvestorer som Buffett. Jo høyere tall, jo mer verdi får investorene per aksje.

– Jeg trodde bare at dette var store selskaper. De var selskaper som jeg generelt forsto hva de gjorde. Litt lik Berkshire ved at de eide mange forskjellige interesser, sier Buffett. – Og de tradet til det jeg syntes var en latterlig pris, spesielt sammenlignet med rentene som var gjeldende på den tiden.

92-årige Buffett sier onsdag at Berkshire planlegger å holde investeringene i ti til 20 år. Berkshire har tidligere sagt at de kan øke sine eierandeler i hvert av handelshusene opp til 9,9 prosent – men ikke uten godkjenning fra selskapenes styre.

Buffetts kronprins, Greg Abel, legger til i samme intervju at konglomeratet også er interessert i ytterligere «inkrementelle muligheter» i hvert av firmaene når det gjelder «deal-making».

Vil aldri gå tom for penger
– Vi vil veldig raskt evaluere det. Warren fremhevet jo større jo bedre, og at han vil svare på telefonen ved første ring. Og vi vil aldri gå tom for penger. De kan ringe oss når som helst, sier Abel.

«The Oracle of Omaha» kjøpte seg inn i selskapene, Mitsubishi, Mitsui, Itochu, Marubeni og Sumitomo, i august 2020. Anledningen var hans egen 90-årsdag, og totalhandelen var på omtrent seks milliarder dollar.

De er kjent som «sogo shosha». Japans handelshus er beslektet med konglomerater, og handler med et bredt spekter av produkter og materialer; herunder import av metaller, tekstiler, mat og andre varer.

Laks
Det er verdt å merke seg at tre av de fem, som i flere tiår har importert store kvanta oppdrettslaks til Japan, også har posisjoner i oppdrett av laks. Mitsubishi er tyngst, med 100 prosent av aksjene i Cermaq. Mitsui eier 49 prosent av chilenske Salmones Multiexport sammen med Cargill, og Marubeni eier 66,6 prosent av Danish Salmon sammen med et annet handelshus, Nippon Suisan Kaisha.

Mitsui har forøvrig også gitt et byggelån til Proximar Seafood, som bygger et landbasert oppdrettsanlegg for laks i Japan, på 189 millioner kroner. Mitsui har også mindre aksjeposter i Austevoll Seafood og Lerøy Seafood Group.

Berkshire Hathaways børsverdi er 689 milliarder dollar. Konglomeratets klart største eierpost er forøvrig Apple. Aksjeblokken i Apple utgjør for tiden 39 prosent av verdiene i Berkshire Hathaway.

The Wall Street Bull, New York City. Foto: Aslak Berge