Vurderer å flagge ut

Nyheter
590

Kort tid etter at kronprinsparet overvar signeringen av en viktig vaksineavtale for Pharmaq i Vietnam, vurderer det norske selskapet å flagge ut denne produksjonen. Årsaken er at produksjonsenheten ved Folkehelseinstituttet er besluttet å legges ned. Den avgjørelsen vil sette Norge kraftig tilbake. Dette handler om helse, forskning – og mulighet til å bygge en ny næring. Ett firma har allerede valgt utenlandske fasiliteter, Pharmaq vurderer nå det samme – og nyetablerte selskaper mister et viktig ledd for å utvikle seg.

Det skriver Karita Bekkemellem i en kronikk i Dagbladet. Bekkemellem er administrerende direktør i Legemiddelindustrien.

Dette handler ikke bare om nåtid og et knippe firmaer. Det handler om næringsgrunnlag i fremtiden, poengterer hun.

Vi var oppe i en helt unik situasjon: Norsk næringsliv banket på døra til myndighetene, MED penger – og med ønske om å fortsette virksomhet som kan ha milliard-dimensjoner. Og som vil bidra til at Norge henger med den viktige satsingen på medisinsk bioteknologi. Og ikke minst: Bidra til å redde liv. En avgjørelse om å reversere beslutningen vil koste langt mindre enn hva det gir tilbake.

Fasilitetene består av spesialbygde renromslokaler for biofarmasøytisk produksjon, et unik anlegg i Norge. Det brukes i dag av blant andre Life Technologies og Pharmaq. Førstnevnte har en norskutviklet teknologi innen immunterapi av kreft, som ble kåret til «Årets gjennombrudd 2013» av magasinet Science. Nylig inngikk de et partnerskap med legemiddelgiganten Novartis – en avtale som kan bli verdt om lag to milliarder kroner. Men viktigst: De jobber hver dag for å redde liv.

Over mange år har selskapene forsøkt å få til en løsning. Siste halvåret har det vært en positiv dialog med den nåværende regjeringen, på tross av at Statsbygg åpenbart ikke ønsker en slik løsning. På oppløpssiden fant til slutt Life Technologies ut at løsningen Statsbygg kunne skissere både var for dyr og inneholdt alt for mange store usikkerhetsmomenter. Selskapet har derfor kjøpt en lab og produksjonsfasiliteter i Litauen. Pharmaq produserer vaksiner til fisk i de samme lokalene i dag. De har nylig inngått en oppsiktsvekkende vaksineavtale i Vietnam. Produksjonsheten ville blitt hovedanlegget i Pharmaqs produksjon av virusvaksiner til et raskt voksende marked.

I tillegg til den viktige rollen de spiller for fiskehelse for norsk laks, har de store eksportinntekter. Selskapet har signalisert at de blir nødt til å se seg om etter produksjonslokaler i andre land.

Vi har en sterk fremvekst av små bioteknologi-bedrifter. Flere av disse produserer legemidler i sine utviklingsprosjekter hos Folkehelseinstituttet. Det viktigste for disse firmaene er å ha tilgang til et slikt laboratorium, for å kunne forske frem substanser – som forhåpentlig kan ende i nye fremskritt for bedre helse og økonomisk vekst i samfunnet. Det er allerede investert millionbeløp i laboratoriet. Jeg våger påstanden: Hadde vi hatt høyere arbeidsledighet i dette landet, ville ikke dette vært noen sak i det hele tatt. Da hadde vi beholdt disse fasilitetene.

Har vi rett og slett for god råd i dette landet? Norge er et lite land. Men vi er store på kunnskap. Vi beholde denne humankapitalen i Norge. Regjeringen har innsett potensialet som ligger innenfor denne næringen. Derfor: Bent Høie, Monica Mæland, eller Jan Tore Sanner, kan dere se på at infrastrukturen for å bygge norsk helsenæring forsvinner? Produksjonsenheten må bevares. Alt annet vil være en ren skandale.

SÅ god råd har vi ikke.