Volumvekst sendte lakseeksporten over ti milliarder kroner i mai

Nyheter
0

Norge eksporterte sjømat for 14 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 1 milliard kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

– Verdiveksten i mai skyldes i stor grad økte eksportvolum av både laks og ørret, samt prisvekst på laks, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, i en pressemelding.

I årets fire første måneder var den norske kronen svakere enn tilsvarende måneder i fjor, noe som løftet eksportprisene målt i norske kroner. Det har nå endret seg.

– I mai styrket den norske kronen seg, og dermed var det ingen positiv valutaeffekt i forrige måned. Til tross for det har verdien av den norske sjømateksporten aldri vært høyere i en mai måned før. Selv om det er krevende økonomiske tider for mange forbrukere, er norsk sjømat fortsatt en svært ettertraktet matvare, sier Chramer.

Tre EU-land hadde størst vekst
I mai var det en verdivekst på fem prosent til Norges største og viktigste marked, EU. Det er også her de tre landene med størst vekst i mai befinner seg:

  • Spania (+142 millioner kroner, +19%)
  • Portugal (+132 millioner kroner, +22%)
  • Nederland (+115 millioner kroner, +15%)

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 68,5 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder kroner, eller 2 prosent, høyere enn i samme periode i fjor.

Laks er fortsatt den desidert største og viktigste arten.

– I mai var det for første gang i år vekst i volumet. Det bidro sterkt til at eksportverdien for laks passerte 10 milliarder kroner i forrige måned, forklarer Christian Chramer.

Spennende utvikling for ørret
Mai ble også en historisk måned for ørret. Aldri før har verdien av denne fisken vært høyere i en enkeltmåned.

– Selv om ørret utgjorde kun fem prosent av den totale verdien til oppdrettet laksefisk i mai, var det en kraftig vekst. Det er et viktig bidrag til å utvikle denne kategorien videre, og det blir spennende å følge utviklingen til ørret utover året, sier Chramer.

De største markedene for norsk sjømateksport i mai var Danmark, Polen og USA. Det ble eksportert sjømat til totalt 105 land i mai. Dette er 11 færre enn mai i fjor.

Norge eksporterte 82 662 tonn laks til en verdi av 10,1 milliarder kroner i mai.

  • Verdien økte med 724 millioner kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 2 prosent
  • Polen, Danmark og Spania var de største markedene for laks i mai

Det er rekordhøy pris på fersk laksefilet med 164 kroner per kilo. Dette er 5 kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i april 2023.

Økt filetandel
– Mai var første måned i 2024 hvor det var vekst i laksvolumet. Samtidig fortsetter eksporten av filet å øke sammenlignet med fjoråret. Dette gjelder både i volum og verdi, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Volummessig økte fersk filet med 35 prosent, til 13 223 tonn, mens fryst filet økte med 21 prosent, til 5 836 tonn.

– Omregnet i rund vekt betyr det at filetandelen av lakseeksporten økte fra 25 prosent i fjor til 30 prosent i år, forklarer Aandahl.

Eksportverdien av fersk laksefilet økte med 40 prosent, til 2,2 milliarder kroner, mens eksporten av fryst filet økte med 13 prosent, til vel 900 millioner kroner.

Størst verdivekst til Spania
Spania hadde størst verdivekst i mai, med en økning i eksportverdi på 163 millioner kroner, eller 25 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Spania endte på 6 833 tonn, noe som er 14 prosent høyere enn samme måned i fjor.

– Det har vært en svært gledelig utvikling av lakseeksporten til Spania. Det drives i første rekke av et sterkt hjemmekonsum, men etter hvert som turistene har kommet tilbake, ser vi at volumet av laks øker også i restaurantsegmentet. Dette er en trend som vi tror fortsetter, så vi er optimister, sier Norges sjømatråds utsending til Spania, Tore Holvik.

Historisk sterk måned for ørret
Norge eksporterte 5 561 tonn ørret til en verdi av 587 millioner kroner i mai. Verdien økte med 231 millioner kroner, eller 65 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Det er en vekst i volum på 83 prosent. Ukraina, USA og Thailand var de største markedene for ørret i mai.

Dette er rekordhøy eksportverdi for ørret i en enkeltmåned, 20 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i august 2023.

Ukraina hadde størst verdivekst i mai, med en økning i eksportverdi på 93 millioner kroner, eller 538 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Ukraina endte på 1 174 tonn, noe som er 470 prosent høyere enn samme måned i fjor.

– Mens eksporten av laksefilet har økt, er det hel fisk som har økt mest for ørreten. Fersk hel ørret har økt med hele 81 prosent i verdi, til 413 millioner kroner. Det betyr at fersk hel ørret utgjorde 70 prosent av verdien, mot 64 prosent i mai i fjor, sier Paul T. Aandahl.