Voldsomt prisfall: – Vi er ned 10-15 kroner fra sist fredag

Nyheter
0

Lakseprisen faller alltid tungt mot slutten av juli. Året i år er intet unntak.

En kraftig økning i utbudet av fisk, parret med redusert etterspørsel og kjøpeiver, sender lakseprisen inn i et ikke uventet sesongmessig dypt fall.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– I dag er det press. Uten tvil, sier en selger ved et oppdrettselskap til iLaks. – Det begynte vel tirsdag og onsdag å dra seg til. Og så har det bare fortsatt. Vi er ned 10-15 kroner fra sist fredag. Og så er det enda litt fisk igjen fra denne uken.

– Nå hører vi priser på 3-4 kg 55 kroner, 4-5 kg 57-58 kroner og 5-6 kg rundt 60 kroner, legger han til.

Kombinasjon
Forklaringen er økt slakteaktivitet og reduserte innkjøp fra kundene på kontinentet.

– Jeg hører at det ikke er ledig slaktekapasitet i Nord-Norge noen plass. Temperaturen i sjøen er så høy at tilveksten har vært helt rå. Det foregår en del MTB-slakting en del plasser, sier han, og legger til at det fortsatt pågår en del ILA-slakt ved noen pakkerier i nord.

– Vi skal ikke klage heller. Jeg hører det er noen eksportører som har tapt en del – mer enn oss. Vi hører kunder sier det ikke er etterspørsel. De har ferieavvikling, og så de skjærer mindre enn de ellers gjør.

– Jeg tror alt havner på 50-tallet, sier en eksportør. – Det er så blodig at det ikke er godt å si hva som skjer. Jeg blir ikke overrasket om det blir presset under 55 på 3-4, nei. Vi får se hva markedet sier.

Kollaps
– 15 kroner ned. Tidenes kollaps. Men ikke uventet, sier en annen eksportør, og viser til priser på 53 kroner, 54 kroner og 55 kroner for vektklassene tre til seks kilo.

Samtlige seks industrikilder iLaks har snakket med etter lunsj fredag kommer med den samme markedsbeskrivelsen.

– Det er et dramatisk fall i pris. 52 kroner for 3-4 kg, 54 og 56 kroner på 4-6 kg. Det er 14 kroner ned på 5-6, sier en tredje eksportør, og legger raskt til: – Det var jo ikke uventet.

– Vi forventer priser langt nede på 50-tallet – og kanskje under det – i tiden fremover. Det kommer mye fisk og er stille i Europa. Dette var vel som forventet, avslutter han.