Voldsom prisrekyl: Lakseprisen tilbake på 70-tallet

Nyheter
1827

Prisoppgang på en euro per kilo i nervøst marked.

– Jeg har handlet på 72, 73 og 74 kroner, for henholdsvis 3-4, 4-5 og 5-6 [kilo]. Jeg har hørt de som skal ha 75 kroner også, sier en midtnorsk eksportør til iLaks.

– Jeg har solgt en del idag, og det har vært greiere enn jeg trodde faktisk. Men det er kanskje den siste uken med høye priser. Jeg vet ikke. Vi lever i nuet, i minuttet, vi eksportører, legger han til. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Store utslag
Utslagene har vært store i et marked hvor spotprisen har variert med omlag 15 kroner kiloet de siste par uker. Dette skaper frustrasjon hos både kjøpere, selgere og mellommenn.

– Det faller halvannen til to euro, og uken etter stiger det med en euro. Det er veldig liten forståelse ute i markedet for hva som blir gjort fra norsk side, sier en annen eksportør. – Prisene går opp. Hva det ender på til slutt vet jeg ikke, legger han til.

– Eksportørene fikk enorme tap forrige uke, og det ble sagt at det ville gå år og dag før en så 70 kroner igjen. Så går det syv dager.

Nervøst marked
De store utslagene for lakseprisen forteller først og fremst om et marked preget av nervøsitet ved inngangen til juni.

– Det er et veldig nervøst marked, sier eksportøren.

En øst-europeisk innkjøper bekrefter jojo-bevegelsene i markedet.

– Vi ventet en liten korreksjon opp igjen etter den sterke nedgangen – pluss at vi har fire slaktedager neste uke. Vi får en liten peak opp igjen, og så fortstter det vel ned igjen uken etter. Det er i hvertfall vår oppfatning, sier han, og legger til at tilbudene ligger på pluss/minus åtte euro (76 kroner) levert Polen.

Snart utsolgt
– Det startet i går ettermiddag med 73-74 kroner. Det siste vi har hatt er 75,50 kroner ut fra Frøya for vanlig 3-6, sier en lakseselger ved et ikke ukjent lokalt oppdrettselskap.

– Det er stein toillat! utbryter han om prisene.

– Det har litt med mandagen (offentlig fridag – red. anm.) å gjøre, men er det lite fisk som kommer opp. Det er ikke slaktekapasitet som er problemet med fire slaktedager, men det er rett og slett lite fisk, mener han, og legger til at han snart er utsolgt.

– Vi har 2-3 biler igjen i Nord-Norge. Og det er 6+. Klarer vi å få det på fly, er det blåst. Vi har ikke mer på Europa.