På lokaliteten Oltesvik i Dirdal i Rogaland har CIC fôret med RAPID fra utsett til slakt. Storskalaforsøket har pågått siden oktober 2015, og nylig ble den siste av de fire merdene slaktet ut.
Deretter dro en delegasjon fra Cargill til Sekkingstads slakteri på Sotra utenfor Bergen. Der kunne de følge laksen fra ventemerd til ferdig produkt. En prosess som tar i underkant av to timer.
Leveransen besto av fisk som i gjennomsnitt veide 8,5 kilo. Den største var 16 kilo, usløyd.
Mål
– Dette har i mange år vært vårt store mål. Nå har drømmen blitt virkelighet, sier Ravndal.
– I slutten av januar var alle merdene utslaktet. Rund vekt var 8,5 kilo, og 95 prosent av fisken ble klassifisert som Superior. EGI ble sensasjonelle 152 for disse merdene. Når fôrfaktoren i tillegg ble 1.02, betyr det en historisk lav EFI på 94.
– Nå kan vi lage fôr som er mest mulig lik det laksen ønsker å spise. Noe som gir en god deponering av protein og fett. Det skaper muskler, mindre bukfett og en magrere filét, samtidig gir dette en god fôrutnyttelse. Utviklingen av COMPASS og RAPID har tatt mange år, og det er gledelig å se at innsatsen til de grader bærer frukter, sier forsker ved CIC, Ernst Hevrøy.
Fordeling
Cargill har leveringsavtale med Sekkingstad og har siden 2006 levert 16 000 tonn laks.
Innkjøpsdirektør Konrad Sekkingstad har mange tiårs erfaring med å vurdere kvalitet på laks. Han tar et tverrsnitt i en av de store fiskene fra Oltesvik. Han vurderer kjøttfylden i fiskens buk, ser at det er en jevn fordeling av fett og at laksen har den rette rødfargen.
– Laksen har vokst utrolig fort. Vi har tidligere erfart at rask vekst kunne gi blaut fisk, men det er ikke tilfelle her. Den har en fantastisk tekstur for å være så stor, og det er ingen tegn til voksesmerter, konstaterer han.
Reduserer lusekostnader
Den hurtige tilveksten kan enten benyttes til å øke slaktevekt og slaktevolum generelt, eller til å korte ned produksjonstiden i sjøen med opptil et par måneder. Dette kan igjen gi besparelser knyttet til lusebehandling.