Vokser raskt på Island

Nyheter
1817

Blekket på avtalen er knapt tørt. To av Islands ledende oppdrettere slår seg sammen. Arnarlax, fra Bildudal ved Arnarfjord, går sammen med Fjardalax som også holder til i de islandske vestfjorder.

– Dealen closet mandag. Ready for take-off, sier Kjartan Olafsson muntert til iLaks.

Olafsson er styreformann i Arnarlax, som er den volummessig største av de to oppdrettselskapene.

Premielaks
Begge to er i full gang med slakt. Den islandske laksen oppnår allerede prispremie i eksportmarkedene. Fjardalax markedsfører sin fisk under merkevaren Arctic Salmon.

Ifølge Olafsson vil det nye selskapet slakte omlag 7.000 tonn i år, økende til rundt 10.000 tonn i 2017.

Smoltutsett og tilvekst i sjøen har gått knirkefritt.

– Smoltutsett har gått bra så langt. Bra temperatur i sjøen og meget bra sommer så langt, sier en fornøyd Olafsson.

Stor smolt
Island har prøvd seg med oppdrett av laks før. Det var ingen suksess. På 80-tallet satset islendingene på landbasert oppdrett, og brakk ryggen på det. Med det bakteppet var det noe av en venture-satsing da den første fisken ble satt i ut i iskalde islandske fjorder.

En del av hemmeligheten denne gang er å sette stor smolt i sjøen, som gir laksen en robust start på livet i det rene, men klimatisk tøffe farvannet. Her brukes ingen antibiotika, ingen kjemisk impregnering av nøter og her er heller ingen lakselus eller kostbar avlusning.

Industri
Nå går den nye enheten i en industriell fase. Arnarlax/Fjardalax kan mer enn doble produksjonen på dagens konsesjoner, men håper på mer.

– Dagens konsesjonsvolum på vestfjordene, som er kjerneområdet, er cirka 15.000 tonn. Selskapet har også søkt nye konsesjoner på vestfjordene, samt på nord- og østkysten av Island, forteller Olafsson.

Den spenstige veksten stiller naturligvis krav til finansiering av arbeidskapital. Men det er ikke noe uoverstigelig problem – selskapet har sterke eiere i ryggen.

SalMar øker
– Kjerneinvestor er Salmus – som eies av far og sønn Matthias [Gardarsson] og Kristian [Mathiasson] sammen med SalMar – eier 49 prosent av Arnarlax. Diverse finansielle norske/islandske eier resten, forklarer han videre.

iLaks kunne torsdag avsløre at SalMar øker sin eksponering på Island i forbindelse med sammenslåingen av Arnarlax og Fjardalax.

– Det er riktig at vi etter oppkjøp og sammenslåing av Fjardalax og Arnalax vil øke vår eksponering til cirka 34 prosent i det sammenslåtte selskapet, uttalte i den forbindelse SalMars konsernsjef Leif-Inge Nordhammer til iLaks.