Vlantana-skandalen: Snart foreligger Mowis revisjonsrapport

Nyheter
635

Først sa Schenker og ASKO opp kontrakten med Vlantana Norge i forbindelse med at det ble avdekket graverende forhold knyttet til lønns- og arbeidsforhold hos sjåfører i selskapet. Før helgen brøt også PostNord med den norsk-litauiske transportøren, og nå er også Mowi i ferd med å konkludere i saken.

Det er Lastebil.no, som tidligere har publisert en rekke kritiske artikler om transportøren, som melder at PostNord har varslet oppsigelse av avtalen med Vlantana Norge.

– Å fortsette et samarbeid med en aktør som har vist et slikt omfattende mislighold av grunnleggende forutsetninger for å drive virksomhet i Norge, det kan ikke PostNord være kjent med, sier Linn Bjørgan, direktør for freight i PostNord til nettstedet.

Ifølge en rapport Arbeidstilsynet har det blitt påvist brudd på åtte forskjellige lover og forskrifter knyttet til arbeidstid og lønn hos Vlantana Norge. Tilsynet mener blant annet at det har vært drevet systematisk underbetaling av sjåfører i selskapet. Vlantana Norge er også anmeldt av Statens vegvesen. 

Under en pressekonferanse i november innrømmet ledelsen i Vlantana Norge feil, men hevdet at underbetalingen ikke hadde vært systematisk og bevisst.

Mowi har den siste tiden gjort egne undersøkelser i saken, og har vært klar på at de ikke ønsker basere forholdet til Vlantana Norge på andre selskap sine revisjoner eller tiltak. Samtidig har oppdretteren, som er storkunde hos Vlantana Norge, understreket at funnene i Arbeidstilsynets rapport ikke er bra.

Nå avgjøres det snart om Vlantana Norge fortsatt har en fremtid hos Mowi.

– Vi får en rapport etter revisjon denne uken, skriver kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i en SMS til iLaks.

Mowi har for øvrig tidligere utført revisjoner mot det litauiske moderselskapet Vlantana UAB, uten å ha avdekket brudd.