Viste fram «ØyMerd» for oljebransjen: – Prosjektet er teknisk modent

Nyheter
1819

På oljekonferansen ONS i forrige uke presenterte Astafjord Ocean Salmon sine planer for oppdrett i eksponerte kystområder. Budskapet var at kompetanse fra oljebransjen har vært, og er nødvendig for at prosjektet skal lykkes.

Astafjord Ocean Salmon, som er et datterselskap av Kleiva Fiskefarm og Gratanglaks, har søkt åtte utviklingstillatelser for å bygge ØyMerd. ØyMerd er en stor oppdrettsplattform i betong designet for signifikant bølgehøyde seks meter – altså tolv meter høye bølger – og er spesielt tiltenkt arktiske forhold med risiko for sjøis og nedising.

Sammen med blant annet Sintef, EY, Aker Solutions og Aqualine, ble Astafjord Ocean Salmon invitert til å fortelle om prosjektet sitt. Budskapet fra AOS var at ØyMerd kan åpne nye eksponerte og nordlige arealer for oppdrett.

Øymerd. ILLUSTRASJON: Astafjord Ocean Salmon

– Teknisk modent
Det er Kværner som skal bygge plattformen om Fiskeridirektoratet innvilger søknaden. Prosjektet blir gjennomført etter modell fra oljeindustrien gjennom en såkalt EPCI – en totalentreprise hvor leverandøren håndterer prosjektering, bygging, anskaffelser og installasjon på lokalitet.

Astafjord Ocean Salmon forventer svar på søknaden før jul. Om alt går etter planen kan bygging startes i 2019 og den første fisken settes ut i 2020.

– Prosjektet er teknisk modent. Så fort Fiskeridirektoratet gir oss klarsignal starter vi prosjektet, sier Tore Lundberg, styreleder i Astafjord Ocean Salmon.

– Helt avgjørende for prosjektet
Oppstartsselskapet Bemlotek har utviklet og patentsøkt ØyMerd.

– Kompetansen disse gründerne sitter på har vært helt avgjørende for prosjektet, sier Lundberg

– Før ØyMerd arbeidet de med store betongplattformer for oljeproduksjon under ekstreme miljøpåkjenninger i Øst-Russland og Canada. De vet hvordan man bygger store konstruksjoner for tøffe forhold. Vi har sørget for at løsningen ivaretar fiskevelferd og kan opereres trygt av akvateknikerene våre.

– Oljebransjen kan læret mye av oppdretterne
Konferansen Offshore Northern Seas har vært arrangert i Stavanger i 30 år. De siste årene har den avsluttende dagen blant annet vært dedikert til markedsmuligheter innen havbruksindustrien. Det er ikke tilfeldig, mener rådgiver Kristian Solaas i KUPA.

– Havbruksbransjen trenger nye arealer for å vokse. En av løsningene er å bevege seg lengre ut, og spesielt her har oljebransjen nøkkelkompetanse.

Han mener samtidig oljebransjen kan lære ett og annet av oppdrettsbransjen.

– Fokuset på overføring av kompetanse fremstår litt ensidig. Min vurdering er at oljebransjen kan lære mye av oppdretterne. Han trekker spesielt frem satsningen på lokale leverandører, og at tekniske utfordringer kan løses raskt og smidig.