Vindheim: – Det er ingen hemmelighet at vi tror på en stram tilbudsside i årene som kommer

Nyheter
0

Markedsleder Mowi vil vokse i et marked preget av stagnasjon på tilbudssiden.

Det er store tall. Mowi serverer 2,9 milliarder laksemåltider per år. Slaktevolumet ifjor var 475.000 tonn, noe som ga en omsetning på 63 milliarder kroner. Omtrent en femtedel av verdens laks kommer fra Mowi.

– Mowi er den eneste virkelig multinasjonale lakseoppdretteren, påpeker konsernsjef Ivan Vindheim, og viser til oppdrettsaktivitet i syv land og salg i 26 land.

Vil vokse
Han guider vekst, til 500.000 tonn i år, og fremhever at selskapet er selvforsynt med sin viktigste innsatsfaktor, basert på 640.000 tonn i fiskefôrkapasitet fra to fabrikker.

Etterspørselen er han ikke bekymret for. Laksen surfer på sterke drivere som økt befolkning, styrket kjøpekraft, fokus på sunt kosthold, en voksende middelklasse, klimaendringer og et fullt utnyttet fiskeri.

– Det er ingen hemmelighet at vi tror på en stram tilbudsside i årene som kommer. Det er ligndende utfordringer i alle lakseproduserende land. Så ny produksjonsteknologi er «long over due». Personlig tror jeg det vil ta mange år før de vil spille en reell rolle i markedsbalansen, sier Vindheim, med et spark til de største optimistene for landbasert laks.

Han fremhever særlig sin viktigste divisjon, Mowi Norge, som har økt sin lakseproduksjon fra 210.000 til 305.000 tonn siden 2017.

– Vi er opp nesten 100.000 tonn på syv år, sier han.

Biomasse
– Dette er hovedsaklig organisk vekst, bemerker han, og legger til at han har forventninger om videre vekst, i stor grad basert på større smolt fra selskapets nye RAS-anlegg.

Mens Mowi planlegger vekst, er det slett ikke alle oppdrettere som kan skilte med det. Pareto-analytiker Sander Lie anslår at verdens lakseproduksjon vil øke med fire prosent fra 2023 til 2024.

– Dette er nok mer «best case» enn «base case», medgir han, og viser særlig til det faktum at Chiles stående laksebiomasse har gått ned syv prosent i løpet av de siste 12 måneder.

Sander Lie, analytiker i Pareto. Foto: Aslak Berge