Det går fram av søknader som nå er ute på offentlig høring.
Selskapet søker å utvide produksjonskapasiteten til 4.300 tonn biomasse med et årlig forbruk på 4.300 tonn fôr. Resirkuleringsteknologi skal sørge for at selskapet når målene. Dette kan bli verdens største smoltanlegg. Da Lerøy i august i fjor åpnet sitt anlegg i Hemne kommune, som har en kapasitet på 14 millioner smolt, omtalte selskapet dette som verdens største smoltanlegg.
Sævareid Fiskeanlegg bygger på snart 150 år gammel industriproduksjon etablert av familien Fasmer. Sævareid Karton og Papirfabr. ble avviklet i 1977 og i 1978 overtok lokale oppdrettere industrianlegget. Siden har produksjonen økt jevnt og trutt og nå ønsker eierne å ta et nytt steg.
Ifølge søknaden skal selskapet i 2020 kunne produsere inntil 20 millioner stor smolt i året. Sævareid Fiskeanlegg kontrolleres av Bolaks og dets eiere, men selskapet som Bremens Seashore, Lingalaks og Tombre er også medeiere.
-De store selskapene bygger helt nytt når de skal investere i ny kapasitet. Derfor kan de store fortelle hva investeringen vil koste. Det kan ikke vi gjøre nå. Vi må bygge på det gamle og investere gradvis, sier Gustav Folkestad, som er daglig leder for Sævareid Fiskeanlegg. Bygda har om lag 250 innbyggere. 17 jobber på smoltanlegget.
-Kundene våre, som også er våre eiere, har behov for mer fisk. Vi stanger i biomassetaket. Derfor må vi utvide produksjonen, beretter Gustav Folkestad. Han opplyser til iLaks at selskapet vil produsere en stor smolt, fisk over 200 gram. For å få til dette må selskapet utvide karkapasiteten kraftig. Det betyr nye bygg. Selskapet ønsker å bygge en ny produksjonshall parallelt med den eksisterende.
Ifølge søknaden skal Sævareid Fiskeanlegg ikke bruke mer vann enn de gjør i dag. Selskapet har konsesjon på å bruk 300.000 liter vann per minutt under maks produksjon og 200.000 liter vann per minutt i gjennomsnitt.
Selskapet er for øvrig et økonomisk mønsterbruk. Ved årsskiftet hadde selskapet nesten 55 millioner kroner «på bok». Omløpsmidlene var 4,5 ganger høyere enn den kortsiktige gjelden og egenkapitalen var bokført til nesten 101 millioner kroner. Egenkapitalandelen var på 48,5 prosent. I fem av de syv siste årene har selskapet rapportert en driftsmargin på mer enn 20 prosent med 2007 som tidenes beste år.