Vil hente 100 millioner kroner for å bygge ut landbasert røyeanlegg

Nyheter
1485

Norwegian Fish Farms i Tydal har signert en samarbeidsavtale med Babord Seafood. I kjølvannet av dette varsler førstnevnte en større utbygging.

– Babord Seafood vil være vår primærmottaker av fisk.

Det sier daglig leder Stian Aspaas i Norwegian Fish Farms Tydal (NFFT) til iLaks.

Stian Aspaas. FOTO: Norwegian Fish Farms

Aspaas, som har en mastergrad i havbruk fra Universitetet i Bergen og blant annet bakgrunn fra både Mowi og SINTEF, tok over røyeanlegget sammen med familien Røe fra Oslo.

– Vi opprettet da dialog og etter en tid ble det dannet en plan for å få full fart på dette.

Ifølge Aspaas var det, med hans bakgrunn, et naturlig valg å hoppe i det når et landbasert røyeprosjekt lå på bordet.

– Jeg drar med meg både kompetanse og et godt nettverk når det gjelder bygging og drift av moderne RAS-anlegg, sier han.

Tidobling av kapasitet
I anlegget til NFFS foregår hele produksjonssyklusen hvor alt fra stamfisk og klekking til påvekst og slakt gjøres i ett og samme bygg. Og nå utvides anlegget, samtidig som det søkes om en ny konsesjon.

– NFFT vokser, og har behov for mer plass og produksjonskapasitet. Etter overtakelse av røyeproduksjonen på Løvøya i Tydal for to og et halvt år siden, har NFFT bygget sten på sten for å kunne forsyne alt fra restauranter med Michelinstjerne til velrennomerte eksportører. Etterspørselen er større enn kapasiteten på anlegget, så nå skal dette bygges ut med mer enn en tidobling av kapasitet, som også vil resultere i flere arbeidsplasser i Tydal, sier Aspaas videre.

Ifølge han legges det opp til en produksjonskapasitet i første byggetrinn (fase II) opp mot 1.500 tonn stående biomasse, med målsetning om at anlegget etter hvert vil kunne levere godt over 3.000 tonn.

– Videre modulbasert utvidelse kan øke dette betydelig i fase III i takt med markedstilgang, sier Aspaas.

FOTO: Norwegian Fish Farms Tydal

I dag jobber det fire personer på permanent basis ved anlegget.

– Men dette vil vokse. NFFT ønsker å bli en hjørnestensbedrift i Tydal. som ligger godt plassert med en nærhet til både Trondheim og Røros med kompetansemiljø på både teknologi og lokalmat. Vi ser på vår lokalisering i en flott innlandskommune med masse vakker natur som en styrke internasjonalt, og vi ønsker derfor å satse videre i Tydal. Vi møter også en sterk lokal interesse for prosjektet og vi har et meget godt samarbeid med Tydal kommune med felles målsetting om å få til en stor lokal arbeidsplass, sier Aspaas.

Vil hente 100 mill.
Nå er det Babord Seafood, som primært skal motta røyen, som kommer fra fiskestammen fra Grønsjøen, cirka fire kilometer fra anlegget.

– Vi har nylig signert en avtale med Babord Seafood som samarbeidspartner mot marked på alt hva vi klarer å produsere og mer til. Det vil si at her ligger det en forutsetning om at vi må opp i produksjonsvolum da markedet etterspør fisk i større mengde enn det som per i dag er tilgjengelig, sier Aspaas.

Administrerende direktør Agnar Lyng og salgsdirektør Laetitia Rosing i Babord. FOTO: Babord

Babord Seafood sier de ser mange spennende muligheter, med både produksjon og salg av røye fra Norwegian Fish Farms. Dette gjelder med tanke på kvalitet samt at vekstambisjonene til NFFT betyr større volum av fisken, som igjen betyr muligheter for distribusjon på andre og nye marked.

– Vi er derfor glade for det samarbeid vi har med Norwegian Fish Farms, og ser frem til å begynne denne reisen sammen med dem, sier Laetitia Rosing, salgsdirektør Babord Seafood.

– For å få godt tempo bak utbyggingen søker vi nå investorer i samarbeid med investeringsmiljøene i Norge og utlandet for å hente 100 millioner kroner til fase II. Vi har godt med interesse, og det er flere som er interessert i å være med på reisen og utvikle en industri på en art som så langt kun har vært produsert i mindre volum på verdensbasis, hevder Aspaas.