Marine Harvest har søkt om åtte utviklingstillatelser for test og utvikling av en ny type lukket teknologi laget av ØPD.
«Marine Donut» er et heldekket og rømningssikkert anlegg, formet som en smultring. Selskapet vil benytte «Marine Donut» til å produsere fisk fra tre kilo til slaktestørrelse – den produksjonsfasen fisken normalt er mest utsatt for lus.
Kostnadseffektiv
– Dette er helt ny og svært spennende teknologi. Med dette konseptet viser Marine Harvest at vi virkelig ønsker å utvikle måten vi produserer laks på. Målet vårt er å lage sunn og smakfull mat på en enda mer bærekraftig og kostnadseffektiv måte, sier konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog.
Selskapet håper å kunne starte byggingen av merden til høsten og planlegger å sette ut fisk høsten 2017.
– «Marine Donut» svarer på mange av utfordringene havbruksnæringen står overfor i dag. De lukkede enhetene gjør at vi har fullstendig kontroll med laksens omgivelser. Vi kan holde laksen helt fri for lus og kan samle opp den næringsrike avføringen. Vi er sikre på at den innovative smultringformen vil bidra til god fiskehelse og fiskevelferd, sier daglig leder i ØPD, Nils Johan Tufte.
Lukket
Den lukkede merden er tenkt plassert i Herøy kommune i Nordland. Direktør for Marine Harvest Region Nord, Turid L. Solheim ser frem til å teste teknologien.
– Vi ser at det er mest krevende å holde stor fisk fri for lus, og har hatt et ønske om å teste lukket teknologi den siste perioden før slakt. Det blir derfor svært spennende å følge dette prosjektet fremover, sier Solheim.
«Marine Donut» er designet med tanke på norske fjorder, men kan også plasseres på eksponerte lokasjoner. Dette gir muligheter til å ta i bruk areal som per i dag ikke er i bruk til havbruksformål.