Han begynner snart å bli noe av en veteran i bransjen. Per Grieg jr begynte som skipsmegler i Joachim Grieg i 1986. Sammen med familien etablerte han Grieg Seafood i 1992, og har vært etablert siden daglig leder eller styreformann etter den tid. I år slakter selskapet 65.000 tonn laks.
Dekker hele verdikjeden
– Verdens største oppdretter den gangen, Hydro Seafood, produserte 5.000 tonn. Det er like mye som vi gjør på én lokalitet i dag, sier han illustrerende.
Per Grieg jr er førstemann ut i Young Fish’ fagtreff torsdag kveld. Møtelokalene i Grieg-gården, like ved Vågen i Bergen, er smekkfull av unge kunnskapssøkere – med ambisjoner om karriere i oppdrettsnæringen.
– Vi er inne i hele verdikjeden, fra stamfisk med Ervik, vi er i ferskvann-, saltvannsproduksjon, slakting og foredling, sier han og begynner med å presentere selskapets verdikjede i Rogaland. Han drar deretter gjennom alle Grieg Seafoods produksjonsregioner.
Ser muligheter
– Finnmark er stort, har mye vann, og store ubrukte arealer, sier han. Han legger ikke skjul på at Grieg Seafood har store ambisjoner i vårt nordligste fylke. – Vi har 24 konsesjoner i Finnmark, sier han.
– På Shetland bygger vi nå et smoltanlegg som kan produsere opp til ti millioner smolt, eller fem-seks millioner storsmolt.
Bærekraft eller lønnsomhet er dagens tildelte tema.
– Det tror ikke vi er et valg. En kan gjøre begge deler, sier han og fremhever tilpasningsevne og evne til å svare på utfordringer som helt avgjørende for at en organisasjon.
Paradoks
– En ting er sikkert: I oppdrett skjer det hele tiden ting. Vi må evne å svare på disse når de kommer.
Samtidig peker han på følgende paradoks: – Folk liker produktene våre, laksekonsumet stiger, men vi får mye pes. Man er skeptisk til næringsaktørene og deres motiver. Vi klarer ikke å få dette frem i media, medgir han.
Grieg har sin oppfatning om hvordan en skal kunne styrke omdømmet – ved konkret handling.
– Vi må få slutt på cowboy-kulturen, vi må få ned lusenivåene og rømming. I vårt selskap er dødelighet, blant annet fra AGD, et betydelig større problem enn lus og rømming. Vi har hatt en del rømming, men mindre enn gjennomsnittet for andre oppdrettselskaper.
– Det vi driver med skaper fotavtrykk, men vi må stå opp med rak rygg og være stolte av det vi gjør, avslutter han.