Vil ha fiskevelferd på agendaen

Nyheter
549

Sammen med andre veterinærer tar hun opp temaet fiskevelferd i en artikkel for Norsk Veterinærtidsskrift.

– Det siste året har det vært til dels høy dødelighet av stor, nesten slaktemoden laks under og etter behandling. Flere anlegg har mistet mellom 100 og 200 tonn stor laks i forbindelse med behandling uten at dette avstedkommer nevneverdige reaksjoner, skriver veterinærene i artikkelen.

– Hyppige lusebehandlinger og høy dødelighet representerer dårlig dyrevelferd som vi ikke har grunn til å være stolt over, sier Skrudland til NRK.

Hun mener oppdrettsnæringen kan bli bedre når det gjelder alt av planlegging og vurderinger.

– Oppdrettsnæringen har et ansvar til å ta vare på fisken. De må ta hensyn til fiskevelferd på samme linje som de tar hensyn til tilvekst, kvalitet, at fisken skal være trygg og god å spise, sier hun.

Spesialrådgiver i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Ketil Rykhus mener veterinærene tar opp et viktig tema.

– De har mye rett i det de skriver, men jeg er uenig med deres påstander om at fiskevelferden er fraværende, selv mener jeg at den har vært der hele tiden, sier Rykhus.

– Jeg tror at de aller fleste har fokus på det, men i ulik grad. I all matproduksjon hvor det er levende dyr inn i bilde kan det hos noen være kryssende interesser mellom økonomi og dyrevelferd. Det er klart det koster litt å opprettholde velferden, men man vil tjene på det i lengden, sier Rykhus.

Det vi ser er at hvis vi avluser på lavere nivåer og ikke slipper opp masse lus så blir det totalt sett færre avlusninger, forklarer Rykhus.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon hvor det er færre lus på fisken, mindre ubehag og bedre håndtering. Noe som igjen er en økonomisk gevinst for selskapene. Over tid er det en god investering å ha fiskevelferden i bakhodet, sier han.