Vil føre opp RAS-anlegg for 6.000 tonn laks i Smögen

Nyheter
0

AquaMaof signerer kontrakt med Smögenlax Aquaculture for et landbasert oppdrettsanlegg på den svenske vestkysten.

RAS-anlegget skal bygges som en del av en sirkulær økonomi industripark, Renahav, i Kungshamn/Smögen. Byggingen av RAS-anlegget er et logisk neste skritt i utviklingen av den nye bærekraftige «livsmåten» som lokale industrier skaper i samarbeid med hverandre. Det som før var avfall, er i ferd med å bli essensielle råvarer for nye prosesser i eksisterende bedrifter, og også gi næring til nye bedrifter i området, fremgår det av en pressemelding.

RAS-anlegget vil dra nytte av bærekraftig energi skapt av Renahav, og vil inngå i eksisterende strukturer for organisk slam, som resulterer i gjødsel for de lokale gårdene.

Det nye RAS-anlegget skal bygges i to faser. I den første fasen som nå lanseres, vil israelske AquaMaof bygge et 2.000 tonns kapasitetsanlegg, fra rogn til slakt, med planer om å øke kapasiteten til 6.000 tonn i fremtiden som fase 2.

– Vi er veldig stolte over å ha signert denne samarbeidsavtalen med Smögenlax, sier Yoav Dagan, VP Business Development i AquaMaof. – Dette er AquaMaofs første prosjekt i Sverige, og vi ser frem til å samarbeide med Smögenlax for å gi den svenske befolkningen høykvalitets laks, oppdrettet nær markedet, i et naturlig miljø, uten bruk av antibiotika – en sunn, næringsrik, fersk og bærekraftig produkt produsert på en miljøvennlig måte.

– Bærekraft og sirkularitet er nøkkelord i utviklingen av Smögenlax RAS og industrisamarbeidet som helhet, sier Joel Oresten, styreleder i Smögenlax.

– Dette er hva kunder i Sverige og i utlandet etterspør, og Smögenlax planlegger å gi nettopp det. Etableringen av et RAS-anlegg for oppdrett av laks ved bruk av AquaMaofs teknologi er en del av selskapets visjon om å etablere et anlegg for produksjon av bærekraftige produkter, samtidig som avfallet brukes til å produsere energi, plantekraft og fôr. Vi er trygge på AquaMaofs RAS-teknologi, som er innebygd og fungerer i anlegg over hele verden, og vi er glade for å samarbeide med dem i dette prosjektet.