– Vil folk i USA spise så mye laks hjemme? Antakelig ikke

Nyheter
990

Senioranalytiker for sjømat i nederlandske Rabobank, Gorjan Nikolik, sier til iLaks at koronaviruset vil påvirke laksenæringen på ulike nivåer.

– Etterspørselen, i HORECA-markedet, i logistikk og arbeidskraft i foredling, er særlig rammet, sier Nikolik og fortsetter:

– På etterspørselssiden innså vi raskt at 25 prosent av laksekonsumet er på foodservice, og det vil mest sannsynlig bli kompensert i detaljhandel.

Ifølge Nikolik er det et problem at storfisk ikke selges i HORECA-markedet (hotell, restaurant og catering).

Eksponert
– Det har ført til en nedgang i prisen for den største fisken, selv om den allerede var på vei ned når de var eksponert mot Kina, som har droppet, sier han.

Nikolik sier at prisreduksjonen, som seg ned mot 50 kroner fredag, vil særlig ramme EU, men også USA, hvor HORECA-markedet er mye større (rundt 60 prosent).

– Vil folk i USA spise så mye laks hjemme? Antakelig ikke, sier han.

iLaks har tidligere skrevet om hvordan den den globale flytrafikken har blitt rammet av koronaviruset, og dernest også matvarebransjens logistikk. Nikolik mener prisfallet kombinert med økte transportkostnader vil påvirke industrien.

Færre flyavganger
– Det er store problemer med å få laks fra EU til USA. Norge, Skottland og Færøyene må selge mer laks i Europa, men det er færre flyavganger. Det vil legge press på priser på det europeiske markedet og USAs HORECA-marked, sier Nikolik.

Analytikeren sier at utfordringer med arbeidsstokken påvirker hele verdikjeden, spesielt i foredlingsbedrifter. Lakseoppdrettere og foredlere opererer med skift og driver med rotasjon av ansatte, men ifølge Nikolik tar de ekstra forholdsregler, selv om sosial distansering er vanskelig.

– I det hele tatt; det er en negativt for hele verdikjeden. Prising, distribusjon, arbeidskraft, kostnader. Det kommer til å bli vanskelig i et par måneder, sier Nikolik.

Bestiller online
Han sier videre at lakseoppdrettere må fryse ned laks, og noen må øke biomassen i sjøen, som vil øke kostnader som ikke gir salgsinntekter nå.

– Dette vil skape problemer med kontantstrøm de neste månedene, sier han.

Han mener det er oversett at det vil bli en økning i salg på nett.

– Når alt dette er over, vil vi se at eldre folk bestiller mat online. Det har vært fantastisk. Noe som ville tatt ti år har skjedd over to uker. Det vil holde seg. Det vil ikke forsvinne. Folk verdsetter ikke supermarkedopplevelsen. Matvarelevering på nett kan bli stort, avslutter Nikolik.