Finnøy kommune er åsted for hele 19 oppdrettslokaliteter, og på Sjernarøy har Grieg Seafood et eget lakseslakteri.
Det er med andre ord et ideelt sted om man ønsker å spørre ut folk som er i daglig kontakt med næringa.
– Folk som bor og arbeider i Finnøy har førstehånds kjennskap til hvordan det er å leve i et lokalsamfunn hvor havbruk er en del av næringsgrunnlaget. Derfor kan dette bidra til å utvikle kunnskap om hvordan man bedre kan forstå holdninger, og gjøre lakseoppdrettsnæringa mer bærekraftig, sier seniorforsker Brita Gjerstad ved forskningsinstituttet IRIS til Stavanger Aftenblad.
Konfliktlinjene er kjente. Det er lakselus, miljø og utbyttefester i bransjen som er stridsgrunnlagene, og følelsene er sterke.
– Dette er ei næring som er omdiskutert, og meningene er sterke, både for og imot. IRIS vil studere hvilke sider ved oppdrettsnæringa folk er opptatte av, og hvilke fordeler og ulemper som blir veid opp mot hverandre, sier Gjerstad.
I fjor gjennomførte IRIS en spørreundersøkelse på landsbasis. Nå vil de altså komme nærmere på de som kjenner næringa best.