Vil erstatte 80 prosent av kobberbruken i norsk oppdrettsnæring med nedbrytbare alternativer

Nyheter
907

– Det er kanskje et hårete mål, sier operasjonsansvarlig Ulrik Ulriksen i Steen-Hansen.

Helgelands Blad har den siste tiden skrevet flere artikler om kobberimpregnerte nøter i havbruk, og hvilken miljøeffekt dette har. Mange lakseoppdrettere bruker kobberimpregnering for å hindre begroing av nøtene.

Avisen har blant annet omtalt at Mowi skal slutte med kobberimpregnerte nøter på flere oppdrettsanlegg i Dønna, Brønnøy og Sømna fordi undersøkelser har vist at mengden kobber under anleggene noen steder var så store at det resulterte i karakteren «svært dårlig tilstand».

Hårete mål
I en rapport fra Mowi til Fylkesmannen i Nordland, blir de høye kobberverdiene under anleggene satt i sammenheng med et impregneringsmiddel fra Steen-Hansen, som er en ledende leverandør av groehindrende impregnering.

Selskapet selger både kobberbaserte og kobberreduserte alternativer, men har siden 2018 testet ut et alternativ uten kobber. Dette skal nå tas i bruk over tid i fullskala anlegg.

– Vi arbeider stadig med å utvikle produkter helt fri for kobber. Målet vårt er at 80 prosent av kobberbruken i norsk oppdrettsnæring etter hvert skal være erstattet med nedbrytbare alternativer. Det er kanskje et hårete mål, men det er det vi jobber mot, sier operasjonsansvarlig Ulrik Ulriksen til Helgelands Blad.

Ny fabrikk
Steen-Hansen skal for øvrig bygge en ny fabrikk til 100 millioner kroner på Hylkje i Åsane. Som i dag, vil alle produkter være vannbaserte – med fokus på kobberreduserte og i økende grad kobberfrie produkter. Også returordningen for brukt transportemballasje (IBC’er) vil også bli modernisert i den nye fabrikken, som vil være klar for testproduksjon i august neste år, med regulær oppstart våren 2022.

– Vi har tro på Vestlandet som episenter for havbruksteknologi, og vi har et ansvar for å hjelpe næringen med fiskevelferd i rene/groefrie oppdrettsnøter. Derfor satser vi nå om lag 100 millioner kroner på den nye fabrikken, der et avansert laboratorium for produktutvikling og testing av produkter vil være helt sentralt, uttalte Ulriksen i august.