Vil det være nok fiskemel i fremtiden?

Nyheter
1899

– Peru har verdens klart rikeste fiskeri etter pelagisk fisk. Omlag 25 prosent av verdens fiskemel kommer fra Peru, sier Arne Møgster, konsernsjef i Austevoll Seafood.

Men det ble en brå slutt på dette ifjor.

Landets havforskningsinstitutt, Imarpe, kastet inn håndkledet og stoppet høst landets massive anchovetas-fiske.

Fortsatt størst
Det mer enn halverte landets fiskemelproduksjon i 2014. Årsproduksjonen landet på vel 1,1 millioner tonn – nesten fire ganger mer enn verdens nest største fiskemelprodusent, Chile. Til sammenligning produserte Norge og Danmark til sammen 218.518 tonn fiskemel i fjor.

– De andre produsentlandene har ikke nok til å dekke et bortfall av forsyninger fra Peru, sier Møgster.

Dalende tilbud
Austevoll Seafood har store eierinteresser i det peruanske anchovetas-fiskeriet gjennom sitt eierskap av datterselskapet Austral som sitter på omlag en tiendel av den nasjonale kvote.

Samtidig som fiskestopp strammet inn tilbudet av fiskemel, ble det også mindre fiskeolje tilgjengelig. Dette er forøvrig en del av en lang trend – hvor en økende andel går til omega-3-produkter.

– Vi ser også at mer og mer går direkte til humankonsum, legger han til.

Kinesiske griser
– Peru er den største produsenten. Og Kina er den klart største konsumenten av fiskemel. Vil du følge fiskemelproduksjonen – se på Kina og Peru.

– Og hva går fiskemelet til her? Fiskeoppdrett og svin.

– I fjor ble det produsert 18 millioner tonn fôr til fiskeoppdrett i Kina. Selv om andelen fiskemel er mindre til svin, ble det produsert 102 millioner tonn fôr til svin.

– Så vil det være nok fiskemel og olje i fremtiden? spør Møgster, før han selv svarer.

Smartere
– Jeg vil si ja, men og det er alltid et men. Vi må være fokusert på innovasjon. Fôrprodusentene blir smartere på å produsere fiskefôr – og de er nødt til det. Bedre ferskhetsgrad, høyere proteinandel. Vi må få opp kvaliteten på melet og være mer sofistikerte enn idag.

– Vi må, til og med her i Norge, bli flinkere å ta vare på fiskeavskjær.

– Vil vi ha nok fiskemel i fremtiden? Jeg tror det, men jeg tror det også vil bli dyrere, sier austevollingen.