Glem Akvariet slik du kjenner det.
På søndag kunngjorde statsminister Erna Solberg at regjeringen går inn for en samlokalisering av de statlige marine forsknings- og forvaltningsinstitusjonene i Bergen. På Akvariet i Bergen er vi svært glade for regjeringens beslutning. En marin klynge gir Akvariet store utviklingsmuligheter, skriver Akvariet i Bergen i en pressemelding.
– Bergensregionen har blitt en internasjonalt ledende region innenfor havforskning og havnæringer. Nå er en sterk marin kunnskaps- og næringsklynge i ferd med å skapes i Bergen. Akvariet er ikke bare en naturlig del av denne klyngen. Akvariet bør være selve hjertet i Bergens marine klynge, sier styreleder Erik Bøckmann.
Han forteller at Akvariet ønsker å bygge et helt nytt kunnskaps- og formidlingssenter i tilknytning til den marine klyngen.
– Uten aktørene i den marine klyngen blir vi en fornøyelsespark. Og uten Akvariet mister klyngen en fremtidsrettet formidlingsplattform der de når svært mange mennesker. Dagens anlegg setter oss ikke i stand til å ta skrittet inn i en ny tid. Derfor vil vi realisere «Nye Akvariet», et internasjonalt ledende formidlings- og kunnskapssenter om livet i havet, marin forskning og marine næringer, sier Bøckmann.
«Nye Akvariet» bygger på tre pilarer:
- Havforskning: Bergen har verdens ledende havforskningsmiljø.
- Næring: Verdens ledende næringsaktører innen havbruk og marin teknologi er lokalisert i Bergen.
- Formidling: Akvariet i Bergen er et av Nord-Europas mest anerkjente og best besøkte akvarier, samtidig som Bergen har et sterkt media- og teknologimiljø.
Havforskningsdirektør Sissel Rogne stiller seg bak tanken om «Nye Akvariet» som hjertet i den marine klyngen.
– Det er svært viktig for Havforskningsinstituttet å nå bredt ut når vi skal formidle resultatene fra forskningen vår. Vi formidler resultatene fra forskningen på mange ulike måter, blant annet via nettsider, sosiale medier, ved foredrag og utstillinger på steder som publikum oppsøker. Her er Akvariet unikt! For Havforskningsinstituttet er det derfor viktig å ha et nært og godt samarbeid med Akvariet, sier Rogne.
Også UiB-rektor Dag Rune Olsen er positiv til planene om et nytt kunnskaps- og formidlingssenter i den marine klyngen.
– UiB legger stor vekt på kunnskapsformidling av forskning. Akvariet har derfor vært en samarbeidspartner gjennom mange år. Marin sektor er viktig for Norges fremtid. Bergen er en attraktiv studentby. «Nye Akvariet» vil vi oss enda flere muligheter, sier Olsen.
Styreleder Erik Bøckmann er glad for at «Nye Akvariet» ønskes velkommen av Havforskningsinstituttet og UiB.
– «Nye Akvariet» skal vise hvordan livet i havet er uløselig knyttet til menneskeheten, vår helse og vårt livsgrunnlag. Det skal vi gjøre gjennom å være den marine klyngens formidlingsplattform. Ingen andre norske byer har et akvarium som vårt, og ingen andre byer har en sjøfarts- og fiskerihistorie som Bergen. Derfor er det på tide å hente frem tidligere havforskningsdirektør Gunnar Rollefsens gamle visjon om et akvarium i Bergen – og oversette den til vår tid: Vi vil bygge et verdensledende kunnskaps- og formidlingssenter som skal være hjertet i den marine klyngen i Bergen, sier Bøckmann.