Vil bruke havbruksfondet på ekstra klasse

Nyheter
0

Ordføreren i Gildeskål krever at fylkespolitikerne bestemmer seg raskt slik at en ny klasse er klar allerede til høsten. Kostnadene på nær 30 millioner kan gjerne tas fra Havbruksfondet.

Den store økningen i søkere til de blå linjene på videregående skole kommer ikke som noen overraskelse på ordføreren i Gildeskål i Nordland. Bare ved avdelingen på Inndyr er det hele 51 ungdommer som har skolen som førstevalg, mens de kun har 30 plasser.

Det er tidligere planlagt for en ekstra klasse ved Meløy vgs avdeling Inndyr, men de planene ble lagt i skuffen for noen år siden.

– Nå er det absolutt på tide å raskt åpne skuffen slik at de unge får den utdanning på det stedet de ønsker, sier ordfører Bjørn Magne Pedersen (H) til iLaks.

Åpne skuffen igjen
 – Sjømat er en bransje med god lønnsomhet, og som det er erklært en satsing på i landet så det er ikke rart de unge trekkes til disse linjene. Tidligere var det i en kort periode tre klasser, riktignok var det trangbodd.

– Vi i kommunen er også svært villige til å bidra med midlertidige lokaler for å få klassen etablert allerede til høsten, sier Pedersen.

– Både Fylkeskommunen og Gildeskål kommune har tildelt vesentlige inntekter gjennom Havbruksfondet, og jeg mener fondet kan brukes på en ekstra vg1 klasse her på Inndyr, sier ordføreren.

Støtte fra næringa
Lakseslakteriet Salten N-950 tar mange lærlinger fra Meløy vgs og ligger kun en kort fergetur unna skolen. Her får ordføreren full støtte i sitt krav.

– Skolen er direkte relatert til vår næring, og jo mere opplæring og skolemiljø vi får i nærmiljøet jo bedre er det for oss, sier daglig leder Johan E. Andreassen.

Får støtte fra Johan E. Andreassen.

Ifølge utdanningsdirektør i Nordland, Nina Ellingsen Høiskar, har de ikke tatt noen beslutning om ekstra klasse i dag.

– Det er trolig snakk om en investering på opp mot 30 millioner kroner, og ser vi på det som allerede er investert her i området med infrastruktur er ikke det noen spesielt stor investering i tillegg, mener ordføreren.

Opplagt fornuftig
Gildeskål kommune er en av de svært få distriktskommuner i Nord-Norge som SSB spår en viss befolkningsvekst i de neste årene. Havbruk er ei stor næring og flere nysatsinger er underveis.

– Dette er et så opplagt fornuftig prosjekt at dette bør fylket få til, mener ordføreren, som har invitert Fylkesråden for utdanning på snarlig besøk.

Avgangskullet på skolen ser gjerne at det kommer en ny klasse naturbruk på Meløy VGS Inndyr.

Russekullet ved skolen vil gjerne ha en ny klasse til høsten – når de er ute i jobb i næringa