Vil avlyse laksefisket i Bristol Bay grunnet koronafrykt

Nyheter
865

Borgermester Alice Ruby i byen Dillingham har skrevet et brev til Alaskas guvernør Mike Dunleavy, der hun ber om at laksefisket i Bristol Bay stenges i 2020 fordi arbeidere utenfra vil legge press økt press på det lokale helsevesenet.

Rundt 12.000 arbeidere, som jobber innenfor fisking, mottak og foredling, reiser hvert år til Bristol Bay. Det uroer borgermester Alice Ruby, som i et brev til guvernøren skriver:

«Det er ingen måte å forhindre en potensiell situasjon med massesykdom når noen hundre mennesker er i nærheten av hverandre.»

Borgermester Alice Ruby. FOTO: www.dillinghamak.us

Hun skriver videre at det er «veldig bekymringsfullt» at tusenvis av fiskere som kommer til byen, kan være smittet av koronaviruset.

«Samfunnet vårt har ikke mulighet til å kontrollere bevegelsene til denne gruppen. Dette er uakseptabelt og plasserer oss i en umulig situasjon», skriver hun, og legger til at det er begrensede medisinske ressurser i Alaska, inkludert i Bristol Bay-regionen.

Les mer om sykeshuskapasiteten i Alaska på SalmonBusiness.

Bestandene av stillehavslaksen sockeye (rødlaks) i Bristol Bay er grunnlaget for et av USAs mest verdifulle fiskerier. Laksen vandrer inn i denne bukten før den går videre opp elvene i Alaska. Hele industrien er basert på noen få ukers fangst hvor fisken selges fersk, mens den resten av året selges fryst eller hermetisk. Mange røykerier, også i Europa, baserer seg mye på villaks fra Alaska.

Det ble tatt opp fisk til en verdi av rundt 306,5 millioner dollar i fjor, som er det høyeste registrerte noensinne, ifølge avisen Anchorage Daily News.

Ruby ber Alaskas guvernør Mike Dunleavy om å iverksette øyeblikkelige tiltak for å ha kontroll på viruset i byen. Hun skriver at de vil ta saken i egne hender om ikke Dunleavy foretar seg noe.

Rudy understreker avslutningsvis at de har dårlig tid.

«Vær oppmerksom på at vi er på et punkt der en avgjørelse må tas. En forsinkelse vil bringe oss så nær fiskeriets åpning at alternativer vil være umulige», skriver hun.

En talsperson for guvernøren sier til Anchorage Daily News, at det er foreløpig ingen planer om å stenge laksefisket i Alaska.