I første kvartal var lakseprisen, ifølge Akvafakta, 40,09 kroner for 3-6 kilos superior laks levert Oslo. Deretter har det blitt merkbart tyngre. Så langt i andre kvartal er den 35,86 kroner – et fall på 4,23 kroner. Pristrenden har falt. Selv om vi ennå ikke er halvveis i andre kvartal, er det mye som tyder på vesentlig tynnere oppdrettsmarginer enn i årets tre første måneder.
Avgrunn
I første kvartal tjente storoppdretter Grieg Seafood beskjedne 4,9 kroner kiloet. Grieg har aldri vært noen lønnsomhetsvinner, og dette kvartalet var intet unntak. I motsatt ende av skalaen tjente Bakkafrost formidable 23,5 kroner kiloet. Færøyiske Bakkafrost selger riktignok ikke på Oslo-priser. Selskapet har markedsadgang til markeder som for Norge er lukket, herunder Russland og Kina, og er i den behagelige posisjon at mange etterspør færøyisk laks, men få produserer den.
Da blir det prispremie.
Differansen mellom Bakkafrost og Grieg Seafoods oppdrettsmarginer er på hele 18,35 kroner per kilo. Det er en avgrunn mellom den dyktige og den ikke fullt så dyktige oppdretter.
Inflaterte kostnader
Og når julen ringes inn og året skal gjøres opp, vil nok ubehagelig mange norske oppdrettere finne ut at de ligger nærmere Grieg Seafoods produksjonskostnader og prisoppnåelse enn Bakkafrosts.
For de flinkeste i klassen er ikke prisfallet i andre kvartal bekymringsverdig. De klarer seg godt uansett – ikke minst grunnet gode fastpriskontrakter, men også kompromissløst kostnadsfokus og solid drift. For de mindre flinke kan årets andre kvartal by på tyngre utfordringer.
Lav tilbudsvekst = høye priser
Vinden har snudd. Prisoptimismen har tørket inn. Aksjekursene har falt. Storspilleren Marine Harvest har fått sin aksjekurs barbert med 20 prosent siden midten av januar.
Høye fôrpriser, samt tøffe og kostnadskrevende tiltak for å holde lakselus i sjakk, er bakteppet for en næring som nå har stilt seg slik at den trenger høye fiskepriser for å levere sunne resultater. Da er det i hvertfall en trøst at fiskeriminister Elisabeth Aspaker er en garantist mot raskt økende lakseproduksjon og vedvarende prisnedtur.