-Vi vil ha oppdrettstillatelser!

Nyheter
748

— Dette henger overhodet ikke på greip. Vi kan ikke skjønne annet enn at dette er et grovt brudd med regjeringens uttalte målsetting med distriktspolitikken, og ambisjoner med tanke på miljøet. Det er langt mindre luseproblematikk ved anlegg i øst enn det er i vest, derfor er det uforståelig hvordan det kan ha seg at ingen av de ti konsesjonene gikk til oppdrettsselskap i Øst-Finnmark, skriver Båtsfjord-ordfører Geir Knutsen (Ap) i et brev til fiskeriminister Elisabeth Aspaker. I brevet til statsråden ber han, ordfører Stine Akselsen (Ap) i Lebesby og Cecilie Hansen (Sp) i Sør-Varanger om flere konsesjoner, skriver Finnmarken.

Kommuner som får nye oppdrettstillatelser i årets runde, får drøyt 10 millioner kroner i «medgift» fra staten. Det har vært en solid gulrot for mange. Vest-Finnmark får 10 nye oppdrettstillatelser, men Øst-Finnmark får null.

Det gir kommunene i vest 100 millioner kroner ekstra, mens kommunene i øst får null.

Samtidig er det enkelte kommuner i Vest-Finnmark som er noe kritiske til oppdrett. Det gjelder særlig Alta, hvor den viktige Alta-elva løper ut i fjorden.