– Vi vil at mer skal gå til kommunene

Nyheter
1218

Langs grusveien som løper ned til Lingalaks’ kontorer står frukttrærne tett. Hardanger soler seg. Vi skriver snart slutten av mai. Fruktblomstringen er i full gang nå.

Mer til kommunene
– Vi er for arealavgift. Vi vil at mer skal gå til kommunene – vi er en lokal bedrift, sier Ørjan Solheim, samfunnskontakt i Lingalaks.

– Vi vil bidra til lokalsamfunnet. Vi er for å gi tilbake til folkene våre. Vi har lokalt fokus og globalt perspektiv, istemmer daglig leder Erlend Haugarvoll til iLaks.

Politikk
Et par svaler stryker over kaien. Far og Lingalaks-gründer Rolf Haugarvoll svinger forbi i blå kjeledress og rød traktor. Mor Åsta serverer nystekte vafler i solveggen utenfor det gulmalte kontorbygget.

– Vi er med i NSL, og der er vi enige. Om vi skal ha arealavgift eller om vi skal ha mer skatt tilbake til kommunene, det er politikk, det skal ikke vi legge oss bort i, presiserer Erlend Haugarvoll.

På samme måte som annen skatt vil denne beregnes fra overskudd. En sats basert på omsetning, en såkalt royalty, vil kunne ramme selskaper og lokale arbeidsplasser i dårlige tider.

– Når dårlige tider kommer, bemerker Haugarvoll.

Mange tiltak
Rosendalsalpene ruver på andre siden av den dypblå Hardangerfjorden. Maisolen reflekteres fra snødekte tinder. Det er vakkert, men må ikke utelukkende være et prospektkort. Lingalaks er opptatt av uttrykket «lys i husan».
– For at folk skal bo her ute må vi yte, mener Haugarvoll.

Lingalaks har mange tiltak for å holde på folkene sine, men også for å bygge samfunn. Selskapet har sponset friidrettsstevner, finansiert konsert med Herborg Kråkevik og kjøpt tråkkemaskin til skitrekk og skiskytingarena Sjusete noen kilometer unna.

– Vi støtter frivillige og barneaktiviteter i de kommunene vi er engasjert, sier Haugarvoll videre.

Industri
Det industrielle og finansielle grunnlaget for den lokale satsingen er naturligvis Lingalaks’ oppdrettsanlegg. Ett ligger og dupper like utenfor hovedkontoret. Et annet, og atskillig større, ligger like ved hovedveien mellom Strandebarm til Norheimsund.

– Det er aktiviteter som mange bruker og som gir dugnadsånd i lokalsamfunnet. Folkene må ha egeninnsats slik at de kan jobbe og bli engasjert i lokalmiljøet. Du må aktivisere folk, understreker Haugarvoll.

Handler lokalt
Blant initiativene er også et spleiselag for laksetrapp i Guddalselva ved Rosendal, samt materialer til Blådalshytta i Kvinnherad.

Det lokale fokus gir seg også utslag i konkrete og kommersielle handlinger.
– Vi bruker et lokalt transportfirma og bruker lokale leverandører når vi har sjans. Vi bruker lokale håndverkere og lokale fiskere til leppefisk. Vi handler lokalt fra mange bedrifter, sier han videre.