– Vi står klare med lærlingekontraktene

Nyheter
1230

Onsdag var statsminister Erna Solberg på besøk hos PTG i Tromsø (tidligere Kuldeteknisk). Der fikk hun høre gründer og teknisk sjef Frode Berg fortelle at den norske kjølebransjen har et stort behov for kvalifisert arbeidskraft, blant annet for å sikre veksten i sjømatindustrien i Norge.  

– Alt i samfunnet stopper opp uten kjøling. Vi har en voldsom økning på anlegg til fiskeri- og havbruksnæringen, og vi er nødt til å bygge opp kompetansen og rekruttere folk som kan betjene bransjen, sier Frode Berg. Han mener det er behov for å styrke utdanningen til norsk kjølebransje, både på videregående- og høyere nivå.

Søkerrekord på kuldelinjen
I 2017 ble linjen for kulde- og varmepumpemontørfaget ved Tromsø Skolested Rambergan (tidligere Tromsø Maritime skole) lagt ned på grunn av lave søkertall. I 2018 tok kulde- og kjølebransjen i Tromsø et skikkelig krafttak for å informere ungdommene om mulighetene innen bransjen, og på under ett år snudde situasjonen seg på hodet med søkerrekord på linjen.

Fantasisk samarbeid
Frode Berg orienterte statsministeren om at det er et stort behov i næringslivet for å opprettholde et tilbud for videregående opplæring i kulde- og varmepumpeteknikk i Troms og Finnmark, og at bedriftene står klare med lærlingkontraktene når elevene går ut av skolen.

– Det store antall søkere i fjor var et resultat av et fantastisk samarbeid mellom bedriftene i bransjen, med Tromsø Skolested Rambergan, fylkesråden for utdanning i Troms, de videregående skolene i distriktet, og ikke minst alle ungdommene som har vært åpne og nysgjerrige på det vi driver med, sier Berg.

Bærekraftige løsninger til sjømatmarkedet
– Verdensbefolkningen øker, og behovet for sunne proteiner driver et stadig mer brennhett sjømatmarked. Det fører med seg et økende behov for effektive kjøle- og fryseløsninger både på land og til havs. Energi er også en betydelig råvare, og vår samlede ekspertise på energieffektivisering kan bidra til betydelige kostnads- og utslippsreduksjoner, avslutter Frode Berg, teknisk sjef i PTG.

I bakgrunnen Hans Petter Kvaal (Høyre Tromsø), og Erna Solberg. Foto: David Gonzales @buendiaphotography